Ipak, oni koji vode računa o unosu kalorija i žele smršavjeti, trebaju imati na umu da baklava ima skoro 500 kalorija na 100 grama, od čega oko 30 grama šećera! Zato je nutricionista Kenan Mandra ovog Bajrama osmislio jednako ukusnu baklavu sa 60% manje kalorija, odnosno sa samo 15 grama šećera na 100 grama baklave. Tajna je u prirodnom domaćem medu u kombinaciji sa erythritolom (zdrava zamjena za šećer – bez kalorija, može se kupiti u svakom boljem marketu ili trgovini zdravom hranom), a okus je 100% baklava. Niko neće primijetiti razliku.
Sastojci potrebni za baklavu su jedan paket jufki za baklavu, 1 ½ šolja mljevenih oraha, 1 kašičica mljevenog cimeta, ½ šolje otopljenog maslaca i po želji mljevene pistacije. Za pripremu agde, tj. sirupa, potrebno je ½ šolje vrele vode, ½ šolje domaćeg meda, ½ šolje erythritola, 1 kašika soka od limuna i 1 kašičica ekstrakta vanilije.
Na početku pripreme zagrijte pećnicu na 175°C, a posudu za pečenje namažite s malo otopljenog maslaca. U zdjeli za miješanje pomiješajte mljevene orahe i mljeveni cimet i stavite na stranu. Razmotajte jufke i pokrijte ih blago vlažnom kuhinjskom krpom da se ne osuše. Uzmite jednu jufku i stavite je u namašćenu posudu za pečenje, premažite je otopljenim maslacem pomoću slastičarske četke. Ponovite ovaj korak s drugom jufkom, stavite je na prvu i premažite otopljenim maslacem.
Potom pospite tanak, ravnomjeran sloj smjese orašastih plodova preko jufke. Nastavite slagati jufke i smjesu orašastih plodova, premazujući svaki sloj jufke otopljenim maslacem, dok ne potrošite svu smjesu orašastih plodova. Završite završnim slojem jufke na vrhu, također je premažite otopljenim maslacem. Oštrim nožem pažljivo zarežite gornje slojeve baklave u dijamantne ili četvrtaste oblike. To će pomoći pri kasnijem rezanju baklave. Baklavu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, odnosno dok ne porumeni i postane hrskava.
Dok se baklava peče pripremite sirup. U malom loncu pomiješajte vodu, med, erythritol, limunov sok i ekstrakt vanilije. Pustite smjesu da lagano kuha na srednjoj vatri uz povremeno miješanje i ostavite da kuha oko 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane da se malo ohladi. Nakon što baklavu izvadite iz pećnice, odmah ravnomjerno prelijte ohlađeni sirup preko vruće baklava i pustite da upije. Pazite da sirup ulijete i između zarezanih linija. Ostavite baklavu da se potpuno ohladi i natopi sirupom nekoliko sati ili preko noći prije posluživanja. Možete dekorisati sa mljevenim pistacijama ili orasima.
(Vijesti.ba)