BiH

Zašto je važna rezolucija Evropskog parlamenta o genocidu Srebrenici

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u okviru ciklusa „Zapadni Balkan i EU“ organizirao je 9. januara okrugli stol pod naslovom – 10. godišnjica donošenja rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici.

Prije 10 godina, tačnije 15. januara 2009.godine, je Evropski parlament (EP) donio rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija je bila tada i još uvijek je važna, jer je EP sa njom pozvao države članice EU i države Zapadnog Balkana, da 11. juli obilježe kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ujedno je EP u rezoluciji naglasio, da je se potrebno odgovarajuće pokloniti i sjetiti svih žrtava zločina, koji su počinjeni za vrijeme nedavnih ratova na Balkanu.

Ovom prilikom obratio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko je tokom sesije govorio o važnosti pomirenja u Bosni i Hercegovini, navodeći kao pozitivan primjer Francusku i Njemačku, koje su u Drugom svjetskom ratu bile na suprotnim stranama, a danas su jedni od ključnih država partnera.

„Pomirenje je dugotrajan proces“, rekao je Inzko, podsjećajući da je prije nekoliko sedmica također uhapšen jedan nacista, iako je zločine počinuo tokom Drugog svjetskog rata.

Pomirenje u BiH je dugotrajan proces, rekao je Inzko, ali nije nemoguć.

Visoki predstavnik je podsjetio i na to da u Francuskoj i Njemačkoj ne postoje dvije istine o prošlosti, da postoji samo jedna istina, te da ni u BiH, istakao je, ne može postojati više istina o proteklom ratu.

Prošlo je deset godina od donošenja Rezolucije o Srebrenici u Europskom parlamentu, sa kojom je EP pozvao države članice EU kao i države Zapadnog Balkana, da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

U rezoluciji, koju su tada podržale sve političke skupine u EP, je naglašeno da se potrebno sjetiti i odgovarajuće pokloniti svim žrtvama zločina, koji su bili počinjeni za vrijeme nedavnih ratova na Balkanu.

Nacrt teksta rezolucije su tada pripremili Jelko Kacin i Dianna Wallis uz pomoć Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa. U EP se za taj projekat pomirenja zauzeo Jelko Kacin, tadašnji slovenski zastupnik u Europskom parlamentu u skupini ALDE i potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Europu, koji je tekst uskladio sa svim političkim skupinama.

EP je rezoluciju donio 15. januara 2009. godine.

Na okruglom stolu u Ljubljani su govorili još i Jelko Kacin, bivši predsjednik Ustavnog suda Slovenije dr. Ernest Petrič, član ratnog Predsjedništva RBiH i profesor sa Univerziteta u Sarajevu dr. Mirko Pejanović, predsjednica Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, njena zamjenica Kada Hotić te predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Razgovor sa sudionicima okruglog stola vodio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije doc. dr. Zijad Bećirović.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close