BiH

Za ekološki zločin prema Mostaru i milione maraka koji su “isparili” niko ne odgovara

U cijeloj priči o problemu odlaganja smeća u Mostaru, zaboravlja se kako su problemi počeli. Previđaju se činjenice o uništavanju komunalnog preduzeća „Komos“ d.d. i mukama njegovih nekadašnjih radnika koji godinama ne mogu naplatiti svoja zarađena primanja. „Komos“, sada u stečaju, ne može izmiriti ni ostala svoja dugovanja, koja su odavno premašila vrijednost cjelokupne imovine ove firme. U ova dugovanja spada i preko 350 hiljada maraka neisplaćenih plata radnicima, ali i 340 199 maraka duga prema preduzeću „Deponija“ koje upravlja deponijom „Uborak“.

Iza svega se, kažu upućeni, kriju godine kriminala i korupcije političkih moćnika koji su, svojevremeno, međusobno raspodijelili mostarska preduzeća, na način kako je u ovom gradu sve odavno raspodijeljeno.

Mostar grca u smeću i pored pet komunalnih preduzeća i uzaludnih pokušaja njihovog stavljanja „pod jedan krov“.

Loading...

Za takav ekološki zločin prema gradu, za milione maraka koji su usput „isparili“, opljačkane radnike, zagađeni okoliš niko ne odgovara, piše Impuls.

Dok radnici „Komosa“ godinama uzalud traže zarađene plate, grad rasipa novac na fiktivne poslove i izmišljene radnike drugog komunalnog preduzaća „Komunalno“ d.d. Mostar. Zbog toga je mreža nevladnih organizacija podnijela krivične prijave protiv gradonačelnika Ljube Bešlića i drugih odgovornih lica.

I radnicima i civilnom sektoru i Mostarcima, koji se guše u smeću, oči su tako uprte u pravosuđe. Za sada, bez velike nade u pravdu.

Odlukom gradske uprave grada Mostara iz 2006. godine, osnovano je preduzeće „Komunalno“ d.d. koje je trebalo da riješi problem odlaganja smeća na cjelokupnoj teritoriji grada. Zamišljeno je da to preduzeće bude krovno postojećim komunalnim firmama, odnosno da objedini djelatnosti koje su obavljali „Komos“, „Deponija“ i „Parkovi“. Zbog nepostojanja političke saglasnosti, odluka nikada nije do kraja provedena i došlo je do jedne vrste pravnog vakuuma. Otvoren je prostor političkim manipulacijama i kriminalnim radnjama, čije su žrtve radnici, ali i svi građani Mostara, zatrpanog smećem.

Preduzeća su podijeljena između političkih centara moći, pa je tako „Komos“ bio i ostao pod kontrolom Stranke demokratske akcije (SDA).

U nedostatku rješenja da odluka iz 2006. bude u potpunosti provedena, gradsko vijeće je 2010. godine riješilo da posao koji je do tada obavljao „Komos“ ustupi četiri godine ranije osnovanom preduzeću „Komunalno“.

To je bio okidač koji je, prema kazivanju bivših radnika „Komosa“, bio početak njihove agonije.

„Komos“ je ostao bez sredstava iz gradskog budžeta, a dugovi su se gomilali.

Plate radnicima nisu isplaćivane pa je 2013. godine njih 125 odlučilo da tuži preduzeće.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close