USK

Vlada usvojila strategiju: Bihać bi uskoro mogao dobiti biciklističke staze

Bihać nema označene biciklističke staze iako je ovaj sport dosta omiljen među Bišćanima te su formirana i tri biciklistička kluba. Prepoznajući važnost biciklizma, Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je strategiju za uređenje sistema biciklističkih staza.

Dobra namjera

Predsjednik Rekreativnog biciklističkog kluba (RBK) „Japod“ Ahmet Alibabić namjeru vlade da se napokon nešto promijeni ocjenjuje dobrom.

– Biciklističke staze treba označiti, jednako kao planinarske što su označene, ali i nas bicikliste uključiti u proces izrade strategije. Svakako bismo dali korisne savjete i pomoć – kaže Alibabić.

S njim se slaže i Adnan Mekić iz Brdsko-biciklističkog kluba (BBK) “Daj krug”.

Loading...

– Naši prijatelji iz većih gradova, poput Sarajeva, Mostara i Banje Luke, rade kritične mase okupljanja jednom mjesečno gdje vlastima i ostalim učesnicima u saobraćaju daju do znanja da su i biciklisti ravnopravni učesnici – ističe Mekić.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Adnan Alagić kazao je da je na nedavno održanoj sjednici Vlade izabrana konsultantska firma koja će pripremiti studiju izvodljivosti uređenja i proširenja biciklističkih staza.

Donatorska sredstva

– Vidjet ćemo šta se može unaprijediti. Nakon izrade studije i njenog usvajanja krenut će se u realizaciju na terenu. Tražit će se izvođači te, osim naših, i donatorska sredstva – ističe ministar Alagić.

Ni u Cazinu nije bolje

Za ljubitelje biciklizma iz Cazina, koji promoviraju zdrav način života i sport općenito, situacija nije ništa bolja.

– U Cazinu nemamo riješenu infrastrukturu što se tiče biciklističkih staza, ali smo ih sami pravili po šumskom terenu, tako da imamo nekoliko urađenih šumskih staza, ali to nije dovoljno – kaže Jasmin Ljubijankić iz Biciklističkog kluba “Cazin”.

Izvor USN.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close