Nakon razornih poplava u BiH 2014. godine Republika Turska je dozvolila bescarinski uvoz 15.000 tona mesa godišnje iz BiH, a taj aranžman produžen je i u 2015. godini uz naznaku da bi se kvota bescarinskog izvoza mogla povećati na 30.000 tona kada bh. proizvođači za to budu spremni.
Bio je ovo u to vrijeme direktan dogovor lidera SDA i tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, „u cilju da se oživi bh. privreda“. Pojedini mediji su ovaj posao proglasili „poslom stoljeća“, piše Inforadar.ba.
Međutim, afera velikih razmjera, koja je doslovno zataškana, izbila je nakon što su pojedini mesoprerađivači uz pomoć veterinara počeli falsificirati dokumentaciju, prevashodno ušne markice i pasoše životinja. To su radili kako bi na osnovu falsificiranih dokumenata dobijali potrebno odobrenje od Vanjskotrgovinske komore BiH za izvoz mesa u Tursku.
Posao je uhodan na način da su mesari uvozili meso iz susjednih i još nekih država, a potom ga izvozili u Tursku kao domaći proizvod. Među njima i oni koji su uvozili ture mesa stare po nekoliko godina, koje bi potom podvrgavali raznim tretmanima kako bi na turskom tržištu dostiglo što kvalitetniju cijenu svježeg mesa.
Nekoliko mjeseci kasnije izbio je međunarodni skandal nakon što su šokirani Turci otkrili hemikalije u mesu, odnosno da je meso bojeno, što svjedoči i video koji objavljujemo.
Video: Turski mesar vrši proces “odbojavanja” obojenog i starog mesa koje je iz BiH kao “svježe” uvoženo u Tursku
Naknadnom mikrobiološkom analizom Turci su u mesu pronašli opasnu bakteriju Escherichiu coli, koja je isključivo fekalnog porijekla i njeno prisustvo je pokazatelj fekalnog zagađenja hrane! Naime, infekcije s E.coli najčešće su povezane s faširanim mesom i mliječnim proizvodima.
Treba li naglašavati da su u Turskoj popaljeni svi crveni alarmi, posao je istog trena zaustavljen, a cijela priča je zataškana – možemo to samo da pretpostavimo – zbog činjenice da su posao dogovarali najmoćniji čovjek u Turskoj i jedan od najmoćnijih u BiH.
„Obojeno“ i zaraženo meso, koje je ustvari bilo uvoz iz Poljske i Rumunije a onda kao „Made in BiH“ izvoženo u Tursku, mjesecima je izlagano po turskim prodavnicama na najvidljivijim policama i izlozima.
Podsjećamo, nakon dogovorenog posla 2014. godine, turska strana je provela tender, jer su oni diktirali uslove. Nadležne bh. institucije bile su dužne da se pridržavaju pravila za izvoz, prije svega da je goveđe meso bh. porijekla, odnosno da je najmanje tri mjeseca grlo moralo da provede u BiH.
Uslovi turskog naručioca su bili i da certifikat o porijeklu mesa bude ispravan, da izvozni objekti u BiH imaju dozvolu turske inspekcije te da se ovaj posao uradi pošteno i na zakonit način, da ne bude bilo kakvih malverizacija i zloupotreba, jer je ranije bilo sumnje da neki od izvoznika nisu poštovali određena pravila.