Doručak je ključan obrok koji osigurava energiju za ostatak dana. Ipak, nije svejedno što ćemo prvo unijeti u organizam.
Među hranom koja se smatra najštetnijom za konzumaciju na prazan želudac, su sva peciva koja se rade s kvascem. Prema ljekarima, takva hrana iritira želudac i uzrokuje prekomjerno stvaranje plinova. Također, šećer koji se nalazi u pekarskim proizvodima povećava nivo inzulina u krvi.
Nutricionisti kafu i sendviče smatraju najgorom opcijom za doručak. Kažu da će i citrusni sokovi te voće na prazan želudac također imati negativan efekat jer iritiraju gastrointestinalni trakt. Naime, riječ je o hrani koja sadrži kiselinu koja iritira želučanu sluznicu, što može dovesti do gastritisa, čira i drugih problema.
Čak je i banane štetno jesti na prazan želudac. One povećavaju opterećenje srca te remete ravnotežu kalija i magnezija u tijelu, stoga ih je uvijek bolje pojesti nakon jela.
Još jedna štetna hrana za početak dana su fermentirani mliječni proizvodi. Unatoč sadržaju bakterija važnih za tijelo, ne donose nikakvu korist. Kako pojašnjavaju stručnjaci, “mikroorganizmi jednostavno umiru u klorovodičnoj kiselini koja se preko noći nakupila u želucu”.
(Vijesti.ba)