Zatvori meni
GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Popularno

    Cijene hrane pale u novembru

    5 Decembra, 2025

    Ovo su sve grupe Svjetskog prvenstva

    5 Decembra, 2025

    Vrijeme je za interresorno tijelo koje će riješiti probleme bh. prijevoznika

    5 Decembra, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube RSS
    Petak, Decembar. 5
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp TikTok YouTube
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    • Naslovna
    • USK
    • BiH
    • Svijet
    • Sport
    • Magazin
      1. Auto Magazin
      2. Ljepota i zdravlje
      3. Pogledaj sve

      Lideri na njemačkom sajmu automobila

      9 Septembra, 2025

      Kako rashladiti auto na vrućini bez klime: 4 genijalna trika

      12 Jula, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

      4 Februara, 2024

      Četiri mirisa tijela koja ne smijete da ignorišete

      3 Februara, 2024

      Vesna Zmijanac završila u Urgentnom centru

      5 Decembra, 2025

      Bihać garantuje zabavu s Marijom Šerifović u novogodišnjoj noći

      5 Decembra, 2025

      Zašto se list lovora stavljao u suncokretovo ulje?

      5 Decembra, 2025

      Netflix će kupiti Warner Bros. Discovery za 72 milijarde dolara

      5 Decembra, 2025
    Pretplati se
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    Dom»Magazin»Uradite ovo s mesom i smanjit ćete rizik od raka i do 90 posto
    Magazin

    Uradite ovo s mesom i smanjit ćete rizik od raka i do 90 posto

    9 Oktobra, 2025
    Podijeli Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram E-pošta WhatsApp Kopiraj link
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-pošta

    Pečenje mesa na roštilju mnogima je omiljena ljetna aktivnost, ali kuhanje na visokim temperaturama nosi i određene rizike.

    Srećom, postoji jednostavan i ukusan način da ti rizici budu značajno manji – mariniranje.

    Istraživači su otkrili da mariniranje mesa najmanje 40 minuta prije pečenja može smanjiti stvaranje kancerogenih spojeva za više od 90 posto, piše Food & Wine.

    Prema podacima UCLA Health Centra, konzumiranje mesa kuhanog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka, jer zagorjeli dijelovi mesa proizvode kancerogene hemikalije poznate kao heterociklički amini i policiklički aromatski ugljikovodici.

    Što je veća izloženost tim hemikalijama, veća je šteta za DNK, a s vremenom se mogu razviti tumori.

    Iako postoje jednostavni načini za smanjenje rizika, poput izbjegavanja prepečenog mesa, uklanjanja zagorjelih dijelova i čestog okretanja na vatri, stručnjaci kao najučinkovitiju opciju preporučuju mariniranje.

    “Marinade mogu značajno smanjiti kancerogene spojeve nastale pečenjem na roštilju ili kuhanjem mesa na visokim temperaturama. Čak i 40 minuta mariniranja može smanjiti te spojeve za preko 90%”, navode istraživači iz Karmanos Cancer Institute pri Sveučilištu Wayne State.

    Nije potpuno jasno zašto su marinade toliko zaštitne, ali pretpostavlja se da su u pitanju antioksidansi ili efekat hlađenja koji marinada pruža mesu.

    “Marinada od šećera i ulja može djelovati kao barijera između mesa i topline, a zatim se premaz zapeče umjesto mesa. Začini i bilje ne samo da poboljšavaju okus, već njihova antioksidativna svojstva mogu spriječiti stvaranje štetnih kancerogenih spojeva”, objašnjava Nigel Brockton, potpredsjednik istraživanja na Američkom institutu za istraživanje raka.

    Studija iz 2023. godine pokazala je da marinada stvara fizičku barijeru na mesu, smanjujući direktan kontakt s plamenom i dimom, dok istovremeno dodaje vlagu. Duže mariniranje daje bolje rezultate, ali se preporučuje držati meso u marinadi do 24 sata kako se ne bi promijenila tekstura.

    Najefikasniji sastojci su kiseline poput octa, soka citrusa, vina i jogurta, te bilje i začini bogati antioksidansima poput češnjaka, luka, ružmarina, timijana i origana.

    (Vijesti.ba)

    Dijeliti. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-pošta Kopiraj link
    Prethodni članakSaudijska Arabija otkrila rudnik zlata dužine 125 km
    Sljedeći članak Bivši igrač Liverpoola bankrotirao, pa ustao iz pepela: Sada je direktor

    Možda vas zanima

    Magazin

    Vesna Zmijanac završila u Urgentnom centru

    5 Decembra, 2025
    Magazin

    Bihać garantuje zabavu s Marijom Šerifović u novogodišnjoj noći

    5 Decembra, 2025
    Magazin

    Zašto se list lovora stavljao u suncokretovo ulje?

    5 Decembra, 2025
    Najnovije novosti

    Cijene hrane pale u novembru

    5 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023

    U BiH oblačno, poslijepodne kiša u većini zemlje

    5 Decembra, 2023

    Sastaje se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira

    5 Decembra, 2023
    Pratite nas
    • Facebook
    • YouTube
    • TikTok
    • WhatsApp
    • Twitter
    • Instagram
    Najnovije

    Cijene hrane pale u novembru

    5 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023
    Od autora

    Cijene hrane pale u novembru

    5 Decembra, 2025

    Ovo su sve grupe Svjetskog prvenstva

    5 Decembra, 2025

    Vrijeme je za interresorno tijelo koje će riješiti probleme bh. prijevoznika

    5 Decembra, 2025

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Naslovna
    • USK
    • Bosna i Hercegovina
    • Svijet
    • Magazin
    • Sport
    • Marketing
    • Kontakt
    © 2025 GlasKrajine.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Ukucajte iznad i pritisnite Enter za pretragu. Pritisni Esc za otkazivanje.

    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Na portalu glaskrajine.ba omogućeno je prikazivanje online oglasa našim posjetiteljima. Podržite nas tako što ćete onemogućiti svoj bloker oglasa.