Ako ne znate kako da ih pripremite da budu sočna i ukusna, uzalud vam je sva brzina…
Srećom, tu su recepti poput ovoga. Ako pripremite piletinu na ovaj način, biće vrlo sočna i ukusna, a nećete potrošiti previše vremena.
Tajna je u nadjevu, čiji je bitan sastojak dimljeni sir koji jelu daje posebno prijatan ukus. Još jedna mala caka zaslužna je za uspjeh: špinat u nadjev ne ide sirov, nego pirjan, a ta mala razlika čini čuda za ukus, ali i za nutritivnu vrijednost jela.
Punjena pileća prsa
Sastojci:
500 g filea pilećih prsa
100 g krem sira
100 g špinata
30 g dimljenog sira
30 g parmezana
1 čen bijelog luka
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:
Špinat operite i dobro ocijedite, bijeli luk izrendajte ili sitno isejckajte. Stavite ih na maslinovo ulje, posolite i poklopite, pa pirjajte uz povremeno miješanje dok ne ispari sva tečnost.
Pileće filee prerežite uzdužno gotovo do kraja, kako biste dobili džepove u koje će ići nadjev. Začinite meso solju i biberom.
Parmezan krupno izrendajte, a dimljeni sir isjeckajte pa ih dodajte krem siru. Dodajte u sir ohlađeni špinat, pa nadjevom napunite filee i zakačite ih čačkalicama.
Zagrijte malo ulja u tavi koja može u rernu pa prepecite filee sa svake strane po četiri minuta, a zatim prebacite tavu sa piletinom u vruću rernu. Nakon 10-15 minuta, ubodite najdeblji dio filea i provjerite da li je sok koji izlazi bistar ili mutan. Ako je bistar, meso je pečeno.
Sačekajte pet minuta prije nego što ih isiječete., prenosi Slobodna Dalmacija.
(Vijesti.ba)