Bogat mak daje ovom kolaču poseban šmek, dok kombinacija jednostavnih sastojaka čini pripremu brzim i lakim.
Bilo da ga poslužite kao užinu uz šoljicu kafe ili kao desert nakon obroka, kolač od maka nikada ne razočarava.
Sastojci:
200 g mljevenog maka
200 g šećera
4 jaja
200 g brašna
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka
100 ml ulja
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat soli
Po želji, šećer u prahu za posipanje
Priprema
U velikoj posudi umutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, pa sve dobro sjediniti.
U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak. Polako dodavati suhe sastojke u mokre, mješajući lagano dok ne dobijete glatku smjesu.
Smjesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh (oko 20×30 cm). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha.
Nakon što je kolač pečen i ohladio se, važno je posvetiti se posljednjem, ali ne manje važnom koraku – posipanju šećerom u prahu.
Ovaj jednostavan detalj dodaje notu elegancije i vizuelnog dojma. Po želji, kolač možete obogatiti i glazurom od čokolade ili preliti sa malo voćnog sirupa.
(Vijesti.ba)