Svima se nekada desilo da u žurbi presolimo omiljeno jelo. Ukoliko se to desi, nemojte paničiti jer to nije nužno znak da je jelo upropašteno. Postoji jednostavno rješenje.
Nakon što se potrduite da pronađete recept koji vam se sviđa, obavite kupovinu, počnete kuhati i sve ide po planu, međutim jedna kašika soli previše može pokvariti cijeli proces.
Chef Mišel Tokić otkrio je za jutarnji.hr jednostavan trik.
“Kod iskusnijih kuhara koji ponavljaju pripremu nekog jela po ko zna koji put mogućnost greške je manja, ali dogodi se. Kada se susrećete s nečim prvi put, držite se isključivo normativa i nastojite sve odvagnuti, ali s vremenom steknete rutinu po kojoj kasnije kuhate. Je li omjer sastojaka uvijek isti? Vjerojatno ne, ali jelo mora biti ukusno”, priča Tokić.
Konkretno, za problem presoljenog jela, chef Tokić kaže da postoji jedan trik koji bi nam možda mogao pomoći – dodavanje soka limuna ili limete. Tumači kako kiselina može neutralizirati slanost u jelu, a alternativa su nam i mliječni proizvodi, jer oni u sebi sadrže šećer koji neutralizira slanost. Za slučaj da smo presolili bistre supe ili variva, chef Tokić preporučuje ubacivanje sirovog krompira, koji će upiti dio tekućine, uključujući i dodanu sol.
Šta ako je jelo preslatko?
Uz sol, vjerojatno najčešća „klizava“ namirnica je šećer.
“Dosta je namirnica koje u sebi sadrže šećer i previše takvih sastojaka dovodi do povećane slatkoće jela. Korigovati se mogu jednostavno dodavanjem kiselog, gorkog ili pikantnog začina. Nekako je kod nas najčešća metoda korekcije slatkoće u jelu dodavanje vina, bilo crnog ili bijelog, ovisno o boji umaka. Jednako tako, dodavanje papra, origana, đumbira ili kumina, ali opet, budite oprezni da ne odete u drugu krajnost”, savjetuje.
A šta ako je kiselo?
Chef Tokić objašnjava kako su najčešći krivci za kiselost namirnice poput paradajza, vina i octa, ili soka limuna.
“Da biste uravnotežili okus, dodajte slatkoću jer jedno isključuje drugo. Ako vam jelo nije previše kiselo, jednostavno dodajte mrkvu koju ćete izvaditi neposredno prije završavanja vašeg jela. Ako ste stvarno pretjerali s kiselinom, onda morate posegnuti za šećerom, medom ili, u zadnje vrijeme i kod nas popularnim, javorovim sirupom. Znam da moja mama stavi i malo sode bikarbone kako bi smanjila kiselost u jelu”, kaže nam chef.
Najgore je baciti hranu
Tokić objašnjava kako ne postoji nešto što je nemoguće popraviti, već je pravo pitanje u kojoj mjeri možemo neku grešku korigovati i za kakvu namjenu jelo kasnije može biti.
“Ne volim bacati hranu pored toliko gladnih oko nas. Ako je nešto pošlo u krivom smjeru, do te mjere da vi to ne možete servirati svom gostu, u redu, napravite novo, ali jednostavno morate naći način kako da od svoga minusa napravite plus. Samo bez panike, nevjerojatno je koliko kreativni možete biti kada ste smireni u svojoj greški i kako dobra rješenja možete pronaći. Iznenadite sami sebe”, ohrabruje nas chef.
(Vijesti.ba)