Zanimljivosti

U ŠVICARSKOJ PRIMALI SOCIJALNU POMOĆ A U BIH NAPRAVILI TRI KUĆE: SIN SUPRUŽNIKA IZ BIH OTKRIO NJIHOVU TAJNU

Supružnici iz BiH su proglašeni krivim na Sudu u Lucernu jer su od 2008. do 2013. godine od švajcarskih organa izvukli 140.000 franaka socijalne pomoći, a nisu prijavili da su u prethodnom periodu u BiH kupili čak 3 porodične kuće

Naime, kako navode švajcarski mediji, osuđeni su zbog prevare jer kupovinu kuća nisu prijavili nadležnim socijalnim službama koje su im davale tu novčanu pomoć, a što su prema švajcarskom zakonu, bili obavezni učiniti. Prevara je otkrivena slučajno kad je socijalna radnica otišla da posjeti porodicu u mjestu njihovog boravka blizu Lucerna.

” Bračni par nije bio kući, a vrata je socijalnoj radnici otvorio njihov sin. Rekao je da su njegovi roditelji u njihovoj kući u BiH i da će se za sedmicu do dvije vratiti. Onda toga im je pokazao i fotografije roditelja u BiH .

Kada je njegov iskaz pokazan na sudu, roditelji su se branili da dječak nije znao šta govori zbog njegove mentalne bolesti. Suprug i supruga su uporno negirali navode da u BiH posjeduju nekretnine. Međutim na kraju, kada su ih pritisnuti dokazima, priznali su da su u periodu od 2003. do 2006. kupili tri kuće. Na kraju su priznali da su oba njihova sina imala po jednu kuću u BiH  tako da na mužu nije bila niti jedna.


Suprug je zatim tvrdio da kuće jeste kupio on, ali novcem svojih sinova, zato što njegovi sinovi nisu mogli putovati u BiH. Sud je tada utvrdio da postoji mogućnost i da su sinovi kupili kuću s obzirom na to da su imali kredite koje su otplaćivali kroz invalidninu

Loading...
Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close