Svijet

U Siriji je u posljednjih devet godina ubijeno 384.000 ljudi

Najmanje 384.000 ljudi ubijeno je u Siriji od početka sukoba u martu 2011., od kojih više od 116.000 civila, prema novim podacima koje je objavio Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) u subotu uoči devetogodišnjice početka rata.

Sukob koji je izbio iz gušenja mirnih prodemokratskih prosvjeda tijekom godina prerastao je u složeni rat u koji su uključene pobunjeničke frakcije, džihadističke skupine i strane snage.

Dok taj rat ulazi u desetu godinu, režim Bašara al-Asada danas kontrolira više od 70 posto rascjepkanog teritorija zahvaljujući vojnoj podršci saveznika: Rusije, Irana i libanonskog Hezbolaha.

Stravične brojke

Taj sukob je najgora katastrofa koju je izazvao čovjek nakon Drugog svjetskog rata, ocijenili su već 2017. godine Ujedinjeni narodi. Gospodarstvo je uništeno, a sukob je pokrenuo egzodus više od 11 milijuna osoba koje su se raselile unutar zemlje te izbjegle iz nje.

Loading...

Prema novim podacima SOHR-a na temelju velike mreže vojnih i medicinskih izvora diljem Sirije, od početka sukoba 15. ožujka 2011. poginulo je najmanje 384.000 ljudi. Među tim žrtvama ubijeno je više od 116.000 civila, od kojih oko 22.000 djece i 13.000 žena.

Najmanje 129.476 vojnika sirijske vojske, kao i članova sirijskih i stranih milicija i savezničkih snaga ubijeno je od 2011. godine, prema podacima SOHR-a.

Među članovima milicija je 1697 boraca libanonskog Hezbolaha, precizira ta nevladina organizacija.

Ubijeno je gotovo 57.000 boraca pobunjeničkih frakcija, kao i 13.624 boraca Sirijskih demokratskih snaga (SDF), vojnog saveza kojim dominiraju Kurdi, dodaje SOHR.

Nadalje, ubijeno je najmanje 67.296 pripadnika džihadističke skupine Islamske države (IS), zatim iz skupine Hajat Tahrir al-Šam (koja je bivši sirijski ogranak al-Kaide) te iz drugih džihadističkih skupina, navodi SOHR.

Podaci SOHR-a uključuju 421 neidentificiranu žrtvu.

Nestali su deseci tisuća ljudi

Glavna bojišnica u Siriji je područje Idliba, posljednje veliko džihadističko i pobunjeničko uporište na sjeverozapadu Siije. Sirijski režim počeo je početkom prosinca ofenzivu na to posljednje uporište pobunjenika i potaknuo novi egzodus, oko milijun osoba, navodi UN. Početkom ožujka Ankara je s Moskvom pregovarala o obustavi napada.

Nevladine udruge (NGO) neprestano upozoravaju da sirijski režim krši ljudska prava, optužuju ga za kemijske smrtonosne napade, mučenja i arbitrarna uhićenja.

NGO također navodi da su vlada i oružane frakcije odgovorni za prisilne nestanke više desetaka tisuća ljudi. Rat je razorio infrastrukturu i uništio ključne sektore gospodarstva, među kojima je i naftni.

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close