Politika

U sastavu Vlade Španije 11 žena i isto toliko muškaraca

Ministarske pozicije u novoj ljevičarskoj koalicionoj Vladi Španije bit će ravnopravno raspoređene između muškaraca i žena, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako će novu Vladu sačinjavati 11 žena i 11 muškaraca. Socijalistička partija je dobila najviše glasova na izborima u novembru prošle godine.

Aktuelni premijer i lider socijalista Pedro Sanchez objavio je sastav nove koalicione vlade, sastavljene od PSOE-a i krajnje ljevičarske stranke Unidas Podemos.

“Novo zakonodavno razdoblje bit će razdoblje u kojem će se isticati regionalni, socijalni i međugeneracijski dijalog. Građani traže od političara modernu Španiju u kojoj vlada suživot. Oni žele kompromis, a ne uvredu. Nema ničeg naprednijeg od promocije regionalnog jedinstva”, rekao je Sanchez.

Uprkos tome što je u 2019. godini dvaput održala opšte izbore, Španija je više od 240 dana bez Vlade.

Loading...

Zemlja je po prvi put u svojoj historiji u jednoj godini dvaput održala parlamentarne izbore, budući da se političke stranke nisu uspjele dogovoriti o formiranju koalicije.

Izbori su održani 28. aprila i 10. novembra, a pregovori između političkih partija su u oba navrata bili bezuspješni.

Pobjednik na izborima bila je Španska socijalistička radnička stranka (PSOE), ali nije uspjela osigurati većinu u Parlamentu.

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close