Osim moderatora, prof. dr Hasana Ali Karasara, rektora Kapadokijskog univerziteta, panelu su se pridružili Kaan Kaşif Kavaloğlu, član odbora Turske agencije za promociju i razvoj turizma (TGA), dr Elif Balcı Fisunoğlu, v.d. generalnog direktora TGA, CB (Ram) Ramkumar, potpredsjednik GSTC-a i Erkan Yağcı, predsjednik Turske federacije hotelijera (Türofed).
Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, v.d. generalnog direktora TGA, podsjetila je na korake kojima je program Turske implementiran.
-Osnovi našeg pristupa održivosti sežu do 2008. godine kada je Ministarstvo kulture i turizma pokrenulo svoj program ‘Zelena zvijezda’. Nakon što je Turska potpisala Pariški sporazum 2021. godine, naš napredak se ubrzao, a 2022. potpisali smo ugovor o saradnji sa GSTC-om. 2023. godina je označila početak našeg programa, a dok se bližimo kraju godine, možemo s ponosom podijeliti da je preko jedan milion kreveta u Turskoj sada certificirano i provjereno, naglasila je.
Član odbora TGA-e, Kaan Kaşif Kavaloğlu, je tokom panela naglasio da turistička industrija ima vitalnu ulogu u mobilnosti miliona ljudi te da svaka pojedinačna poslovna jedinica predstavljena u ukupnom ekosistemu ima osnovne zadatke i odgovornosti za postizanje neto nulte emisije.
-Do 2030. godine ćemo imati 100 posto certificiranu smještajnu infrastrukturu u Turskoj, osiguravajući međunarodne standarde održivog turizma za sve učesnike turističkog sektora. Stoga smo, kao turistička industrija, ponosni i zadovoljni jer je Turska među zemljama pionirima u svijetu kada je riječ o održivom turizmu, zaključio je.
Turski nacionalni program održivog turizma ima četiri glavna prioriteta: održivo upravljanje, održivost životne sredine, kulturna održivost i društveno-ekonomska održivost. U tom kontekstu, Turska ima 19 kulturnih, dvije mješovite UNESCO-ve svjetske baštine, 82 mjesta kulturne i prirodne baštine na UNESCO-voj probnoj listi, osam UNESCO kreativnih gradova i 25 nematerijalnih kulturnih baština, što je čini drugom takvom u svijetu. Turska također ima pet restorana u Michelin GUIDE-u sa zelenim zvjezdicama fokusiranih na održivost, što pokazuje da je turski gastro ekosistem također svjestan održivih pristupa.
Erkan Yağcı, predsjednik Federacije hotelijera Turske, izjavio je da su osim nematerijalne koristi koje program donosi, hoteli u Turskoj također počeli uočavati ekonomsku korist od certificiranja.
(Vijesti.ba)