Riža je, pored krompira, vjerovatno omiljeni prilog u kuhinjama širom sveta. No, ma koliko se činilo jednostavno, nekada nije lako skuhati rižu tako da bude lagana, pahuljasta i da se ne lijepi. Ipak, za to postoji jedan trik, koji otkrivamo u nastavku.
Kuharica Sadia Sami je nedavno podijelila odličan metoda na TikTok-u za pripremu „savršene“ riže . Prema njenim riječima, tajna leži u jednostavnom koraku prije kuhanja.
Ovaj korak se smatra ključnim za održavanje riže prozračnom i mekanom.
„Prvo, operite rižu najmanje tri puta, a zatim ostavite da odstoji najmanje 30 minuta prije kuhanja. Prokuhajte vodu u velikoj šerpi, dodajte malo soli i ocijeđene riže. Čim voda počne da ključa, kuhajte je tačno pet minuta. Zatim ocijedite rižu, kaže Express.
@sadiashaq Perfect White Rice Ingredients: 1 cup long grain basmati rice (I use the brand Wafa) Water Salt Directions: 1. Wash the rice 3 times and soak in lukewarm water for a minimum of 30 mins before cooking 2. Fill a large pot 3/4 of the way and bring water to a boil. Season with salt as you would be boiling pasta 3. Drain your rice that’s been soaking and add the rice into the boiling water 4. Once the water begins to boil, boil for 5 mins. The rice will still feel hard and uncooked but that’s how it should be. 5. Strain your rice completely and add the rice back into your pot 6. Place the pot on the smallest burner over the lowest flame. Cover the pot tightly and let the remainder of the rice cook in the steam for 10 mins. Do not open the lid in this time. The steam finishes the cooking process and gives your rice that fluffy texture 7. Remove the lid and fluff up rice with your fork 8. Enjoy #perfectrice #whiterice #basmatirice #rice original sound – Sadia Sami
Vratite u šerpu i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Nakon 10 minuta, imaćete savršen pirinač.
Na snimku, Sadia potvrđuje da koristi jednu šolju riže i natopi je u tri puta većoj količini mlake vode.
Video je pregledan više od 37.000 puta otkako je postavljen.
(Vijesti.ba)