Oni koji ih redovno jedu, ne boje se ove neizlječive bolesti mozga jer znaju da njihova konzumacija smanjuje rizik od demencije za čak 50 posto.
Masna riba
Masna riba (tuna, losos) pomoći će povećati mentalnu aktivnost. Sadrži puno omega-3 kiselina koje povoljno djeluju na moždane ćelije i smanjuju upalne procese.
Bobičasto voće
Nakon 40. godine preporučljivo je svakodnevno jesti maline, borovnice i drugo bobičasto voće.
U tom slučaju vjerovatnost razvoja i napredovanja demencije te Alzheimerove bolesti smanjuje se za 50%.
Uostalom, borovnice su uključene u MIND dijetu koju je razvila Martha Morris sa Univerziteta Rush u Chicagu.
Orašasti plodovi
Oni koji redovno jedu orašaste plodove, ne pate od kognitivnog pada koji se javlja s godinama.
Vitamin E, koji sadrže, štiti moždane ćelije od oštećenja.
(Vijesti.ba)