Top razlozi zašto je dobro jesti lubenicu!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lubenice imaju malo kalorija, svega 20 kcal na sto grama, a prepune su korisnih nutrijenata. One potiču bubrege da rade bolje i čiste organizam od toksina. Unos tekućine izuzetno je važan za velikih vrućina, koje su tek počele, a jedan od načina je i grickanje lubenice jer sadrže veliku količinu vode. U kombinaciji sa vlaknima koja se u njoj nalaze, u organizam ćete unositi dobru količinu hrane bez da ste unijeli puno kalorija. Lagana hrana, također, je važna tijekom ljetnih vrućina, piše 24sata.hr.  150 grama lubenice sadrži: Vitamin C: 21 posto RDI (preporučenih dnevnih potreba) Vitamin A: 18 posto RDI Kalij: 5 posto RDI Magnezij: 4 posto RDI Vitamini B1, B5 i B6: 3 posto RDI Bogata je i karotenoidima, uključujući beta-karoten i likopen. Osim toga, ima i važnu aminokiselinu – citrulin. Najvažniji antioksidansi lubenice: VITAMIN C Vitamin C je antioksidans koji pomaže u sprečavanju oštećenja stanica u tijelu od slobodnih radikala. Osim toga, dobar je za kožu i kosu jer pomaže tijelu u stvaranju kolagena, proteina koji kožu održava gipkom i kosom jakom. VITAMIN A Vitamin A je, također, važan za zdravu kožu jer pomaže u stvaranju i popravljanju stanica kože. Bez dovoljno ovog vitamina koža može izgledati suho i ljuskavo. KAROTENOIDI Karotenoidi su vrsta biljnih spojeva koji uključuju alfa-karoten i beta-karoten, a tijelo ih pretvara u vitamin A. LIKOPEN Likopen je vrsta karotenoida koji se ne pretvara u vitamin A. Ovaj moćni antioksidans daje crvenu boju biljnoj hrani kao što su rajčice i lubenice te je povezan s mnogim zdravstvenim dobrobitima. Na primjer, u kombinaciji sa vitaminom C pomaže u smanjenju upalnih procesa. Neke studije pokazuju da likopen može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka.  CITRULIN Citrulin je aminokiselina koja može povećati razinu dušičnog oksida u tijelu. Dušikov oksid je zaslužan da se naše krvne žile prošire, a to je ono što smanjuje krvni tlak. KUKURBITACIN E Kukurbitacin E je biljni spoj koji ima antioksidativni i protuupalni učinak u našem tijelu, prenosi healthline.com.

 

 

 

Share.