Švicarski mediji: Zabilježeno prebacivanje migranata iz Hrvatske u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SRF, jedan od švicarskih javnih emitera, objavio je u srijedu snimak na kojem se, kako tvrde, vidi kako hrvatska policija ilegalno prebacuje migrante u Bosnu i Hercegovinu

Novinari tvrde da je snimak nastao u “pograničnom prostoru na sjeveru BiH.”

“Iz šume se pojavljuju hrvatski službenici u uniformama. Iza njih je grupa od trideset ljudi sa ruksacima i dekama. Službenici ostaju na samoj granici između BiH i Hrvatske i rukom šalju znak grupi da ide u Bosnu i Hercegovinu”, navodi novinar švicarske televizije.

Novinari SRF tvrde da su zabilježili četiri takva slučaja u kojima je u samo dva dana prebačeno oko 70 osoba na teritoriju BiH. Također tvrde da su razgovarali sa više of stotonu migranata i da su im svi rekli da im je Hrvatska odbila zahtjev za azil.

Ovo je, tvrdi list, prvi put da je na ovaj način zabilježeno ilegalno prebacivanje migranata sa teritorije EU. Autor teksta citira nekoliko izjava migranata, koji su rekli da su ih policajci u Hrvatskoj, koristeći silu, bez ikakvih provedenih procedura prebacili u BiH.

Uhvatili su nas u šumi, smjestili su nas sve u kombi i odvezli direktno do granice. Vožnja je trajala oko dva sata. Zatim su uništili naše mobitele i pendrekom nam pokazali da idemo prema Bosni i Hercegovini”, rekao je jedan Pakistanac.

List navodi da su novinarima migranti također rekli da su im službenici oteli novac.

Uperili su pištolje prema nama i rekli ‘stop’. Bili smo veoma uplašeni, plakali smo”,ispričao je navodno najstariji sin jedne afganistanske porodice. Također je ispričao da, kada je njegova porodica tražila azil u Hrvatskoj, policajci su se smijali i rekli da će dobiti “bosanski azil.”

 

 

 

Izvor ba.n1info.com

Share.