Sport

Statistika i rekordi Lige prvaka: BiH na neslavnoj listi UEFA-e

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je danas rekorde i statistiku u Ligi prvaka, a na neslavnoj listi našle su se Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA).

Četiri zemlje Zapadnog Balkana su među 22 države, od 55 članica UEFA-e, koje nikada nisu imale predstavnika u grupnoj fazi najjačeg kontinentalnog klupskog takmičenja. U društvu gubitnika su i Albanija, Andora, Armenija, Estonija, Farska Ostrva, Gruzija, Gibraltar, Island, Latvija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija, Sjeverna Irska, Republika Irska, San Marino i Vels.

Najviše puta u grupnoj fazi UEFA Lige prvaka nastupili su klubovi iz Španije, 91. Slijede ih engleski – 88 nastupa te njemački i italijanski s po 78. Zemlje sa najviše različitih klubova u grupnoj fazi su Njemačka i Španija (13) pa Engleska i Francuska te Italija (10).

Loading...

Barcelona i Real Madrid u grupnoj fazi igrali su u 24 sezone, Bayern i Porto po jednu manje.

Najviše golova u jednoj od utakmica grupne faze renomiranog takmičenja postignuto je 12. novembra 2016. godine, kada je Borussija Dortmund pobijedila Legiju iz Varšave, rezultatom 8:4.

Najveće pobjede ostvarili su Liverpool nad Besiktasem 6. novembra 2017. godine i Real Madrid protiv Malmea 8. decembra 2015. U oba susreta rezultat je glasio 8:0.

Remiji s rekordnim brojem golova (4:4) viđeni su u susretima HSV – Juventus (13. septembar 2000.) i Bayer Leverkusen – Roma (20. oktobra 2015.).

Ukupno najveći broj bodova u grupama od sezone 1992/1993. godine osvojio je Real Madrid – 297, deset više u odnosu na prvog pratioca Barcelonu.

“Kraljevski klub” drži primat i po broju postignutih golova (333). Ponovo najveći rival Barcelona mu je za leđima s 307 pogodaka.

Real Madrid je najviše puta iz grupne faze izborio plasman u dalji tok takmičenja (23), od čega 22 sezone zaredom.

Barcelone je u 17. navrata, najviše od svih učesnika ikada, bila pobjednik grupe LP. Dvanaest sezona uzastopno “katalonski ponos” završavao je na prvom mjestu.

– Šest remija AEK-a u sezoni 2002/2003. –

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close