Mnogi ljudi izbegavaju preterano slana jela, budući da so može da poveća rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i bolesti bubrega.
Sa druge strane, unošenje premalo soli takođe može da bude opasno po organizam i to na više načina, upozorava dr Saurab Seti, gastroenterolog koji redovno na svom TikTok nalogu (@doctorsethimd) dijeli savjete u vezi sa zdravljem.
U snimku koji je postao viralan, 42-godišnji doktor je upozorio na moguće opasnosti od premalo soli. Objasnio je da je so ključni elektrolit koji pomaže našim tijelima da zadrže vodu.
@doctorsethimd Get ready for DDW 2025! Registration is now open — join us from May 3-6 and be part of shaping the future of digestive health. Secure your spot today and connect with the GI community, link in bio to register. Already registered? Share your #BeGutsy story and tag @ddwmeeting to inspire others! #DDW2025 #BeGutsy #GICommunity #FutureOfHealth #ad #partnership ♬ original sound – Doctor Sethi
„Bez soli, mogli biste doživeti tešku dehidraciju i volumen krvi bi mogao značajno da opadne, što može dovesti do pada krvnog pritiska“, rekao je dr. Seti, piše Miss7.
Naglasio je i da postoje i druge opasnosti od nedostatka soli, osim što će vam želja za slanom hranom biti veoma jaka.
„Vaši mišići će oslabiti, možda ćete osjećati vrtoglavicu, slabost, pa čak i nesvjesticu. Pored toga, nedostatak soli može narušiti zdravlje crijeva tako što otežava varenje i oslabi zdravlje jetre smanjenjem apsorpcije esencijalnih hranljivih materija.
Dr Seti je zaključio svoj video rekavši da iako se mnogi ljudi brinu da konzumiraju previše soli, nedovoljno unošenje soli može biti daleko opasnije.
„Za većinu ljudi važno je da konzumiraju oko jedne kašičice morske soli svakog dana“, dodao je on. Sprovedeno je nekoliko studija koje naglašavaju zdravstvene rizike povezane sa nedovoljnim unosom soli. Neka istraživanja povezuju ishranu sa malo natrijuma sa povećanom rezistencijom na insulin – kada ćelije u mišićima, masti i jetri ne reaguju dobro na insulin i ne mogu lako da preuzmu glukozu iz krvi, piše The Sun.
Jedna od ovih studija uključivala je 152 zdrave osobe i otkrila je da se insulinska rezistencija kod ovih ljudi povećala nakon samo sedam dana dijete sa niskim sadržajem natrijuma. Visok krvni pritisak je faktor rizika za po život opasna stanja kao što je srčani udar, a rezultati nekoliko studija sugerišu da ishrana sa malo natrijuma može povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti.
Sedam opasnosti od konzumiranja premalo soli, prema dr Setiju:
- Teška dehidracija
- Zapremina krvi će značajno pasti, što dovodi do pada krvnog pritiska
- Intenzivna žudnja za slanom hranom
- Slabost mišića
- Vrtoglavica, ošamućenost ili čak i nesvjestica
- Narušeno zdravlje crijeva zbog otežanog varenja
- Oštećenje zdravlja jetre usljed smanjene apsorpcije esencijalnih hranljivih materija
Jedna studija je otkrila da je unos soli bio manji od 3000 mg dnevno povezan sa povećanim rizikom smrti od od srčanih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.
Neka istraživanja su također pokazala da dijeta sa niskim sadržajem natrijuma može povećati nivo LDL (lošeg) holesterola. Rezultati istraživanja zdravih ljudi iz 2003. otkrili su da je dijeta sa niskim sadržajem natrijuma izazvala povećanje LDL holesterola za 4,6 odsto.
Odrasli ne bi trebalo da konzumiraju više od 6 g soli dnevno (jedna kašičica). Ovo uključuje so već u vašoj hrani i so dodatu tokom i nakon kuhanja.
Preporučene dnevne količine soli za različite starosne grupe:
- 11 godina i više: maksimalno 6g (oko jedna kašičica)
- 7 do 10 godina: maksimalno 5g
- 4 do 6 godina: maksimalno 3g
- 1 do 3 godine: maksimalno 2g
- Do 1 godine: manje od 1g
(Vijesti.ba)