Sport

Senzacionalna vijest iz MOK-a: Ako Barcelona dobije ZOI, jedno takmičenje će biti u Sarajevu!

Tri grada izrazila su zainteresovanost za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, a jedan kandidat usko je povezan i sa Sarajevom.

Solt Lejk Siti (SAD), Saporo (Japan) i Barcelona (Španija) istakli su kandidaturu za organizaciju najvećeg planetarnog događaja u 2030. godini, potvrdio je Octavian Morariu, prvi čovjek Evaluacijske komisije MOK-a (Međunarodnog olimpijskog komiteta).

U slučaju da organizaciju dobije Barcelona, skijaška takmičenja održala bi se u Andori, izuzev jednog – skijaških skokova. Kako prenosi uvijek dobro upućena agencija AFP, takmičenje u skijaškim skokovima održalo bi se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

Tako bi se nakon više od 40 godina ponovo olimpijskih duh vratio u Sarajevo, pošto je glavni grad naše zemlje 1984. godine organizovao, do tog trenutka, najuspješnije Zimske olimpijske igre.

Međunarodni olimpijski komitet dozvoljava gradovima organizatorima suorganizaciju takmičenja sa nekim drugim gradovima, pa ćemo takav primjer imati i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine pošto će takmičenje u surfanju biti održano na Tahitiju.

Loading...

Solt Lejk Siti (2002. godine) i Saporo (1972.) već su imali priliku organizovati Zimske olimpijske igre, dok su u Barceloni održane samo Ljetne olimpijske igre 1992. godine.

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close