U okviru globalne manifestacije Sedmice turske kuhinje u kampusu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) predstavljena su jela iz južne turske provincije Hatay, javlja Anadolija.
Sedmica turske kuhinje obilježava se širom svijeta od 21. do 27. maja i to pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan. Događaj na IUS-u organiziran je pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u BiH.
U okviru radionice danas su s turskim kuharom Kamilom Agarom na IUS-u kuhali i učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva i Srednje škole “28. juni” iz Istočnog Sarajeva.
Predstavljena su jela iz Hataya, turskog grada koji slovi za jednu od kolijevki civilizacija i koji je u gastronomiji uvršten i u UNESCO-ovu mrežu kreativnih gradova.
Turska kuhinja predstavlja bogato kulturno i društveno naslijeđe koje odražava plodno tlo i klimatsku raznolikost koju Turska ima.
Turska kuhinja zasnovana je na filozofiji nultog otpada jer se u ovoj kuhinji koristi svaki komad hrane i ništa se ne baca. Trpeza, odnosno sofra i zajedničko jelo imaju posebno mjesto u turskoj kulturi.
Učenicima se obratio savjetnik za kulturu i promociju u Ambasadi Republike Turkiye Ahmet Atabas, koji je istakao važnost i ciljeve manifestacije promocije turske kuhinje i kulture uopće.
– Turska kuhinja je nadaleko poznata u svijetu. Mi ovdje ne predstavljamo samo okuse turske hrane, već je predstavljamo u više dimenzija. Ove godine smo tu s jelima iz Hataya. To je važan turski grad koji je teško pogođen nedavnim zemljotresima. Molimo milost Božiju za sve žrtve tog zemljotresa – kazao je Atabas.
Kuhar Kamil je kazao da mu je posebno drago što je ponovo tu u Sarajevu i na IUS-u na kojem je kao glavni kuhar radio šest i pol godina.
– Čast mi je da sam odabran da predstavim jela svog rodnog grada Hataya. Ponosan sam da svoju kulturu i državu mogu predstaviti ovim lijepim učenicima koji su budućnost BiH. Uvjeren sam da će im se ovo svidjeti i da će nekada i sami pokušati kuhati ova jela – kazao je Kamil.
On je kazao da će danas s učenicima kuhati šest hatajskih jela, uključujući najpoznatiji hatajski tepsi kebap, kao i zejtin salatu i kunefe.
– Nadam se da će ovo iskusvo koristiti ovim učenicima i da ćemo im malo otvoriti vidike u kuhinji – poručio je Kamil.