U ovom članku istražit ćemo kako stvoriti nezaboravan svečani ručak te podijeliti recept za ukusno jelo koje će oduševiti vaše goste.
Prvi korak prema savršenom svečanom ručku je stvaranje elegantne atmosfere. Odabir elegantnog stola, postavljanje kvalitetnog posuđa i pažljivo odabranih ukrasa doprinose dojmu, kako pišu Žene.ba.
Svjetlost svijeća ili umjetnog svjetla stvara intimnu atmosferu, dok cvjetni aranžmani dodaju dašak svježine.
U nastavku vam donosimo recept za savršeno pečenu janjetinu.
1. Marinirajte u mirisnim začinima
Janjetina ima opojnu aromu koju je moguće djelomično neutralizirati bijelim lukom i ruzmarinom. Večer prije pečenja zarežite nježnu kožu ovoga mesa pa je natrljajte solju, domaćim maslinovim uljem, komadićima bijelog luka i s malo ruzmarina. Pustite da se tako marinira u hladnjaku.
Ne pretjerujte s ruzmarinom ! Ovo mediteransko bilje ima jak miris koji bi mogao prevladati cijelim jelom ako meso prekrijete njime. Dvije grančice ruzmarina bit će vam dovoljne za komad od nekoliko kilograma mesa.
2.Pecite “toplo” meso
Izvadite meso barem sat vremena prije pečenja iz frižidera i pustite da dosegne sobnu temperaturu. Na taj način izbjeći ćete ”šok” koji meso doživljava kada ga iz hladnoga prebacite u vruće okruženje poput rerne, a ispečeno meso imat će ljepšu boju.
3. Ne pretjerujte s termičkom obradom
Najravnomjernije pečenu janjetinu dobit ćete ako je okrećete na ražnju. Ako niste u mogućnosti pripremiti je na taj način, ispeći je možete i u rerni. Opće pravilo glasi da se meso peče otprilike sat vremena po kilogramu mesa, ali bolje ga je duže obrađivati na nižoj temperaturi nego skratiti proces, ali isušiti meso.
4. Podlijevajte janjetinu
Marinirani janjeći but možete staviti u pećnicu i peći nekoliko sati bez potrebe da ga provjerite. Ipak, sočnije meso dobit ćete ako ga svakih pola sata podlijete kombinacijom domaćeg ulja, začina i vode. Tokom pečenja pokrijte posudu s janjetinom poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi se svi okusi koncentrirali u mesu, ali i kako biste dobili efekt mesa pečenog ispod sača.
5. Poslužite sa stilom
Mlada janjetina najčešće se služi uz krompir pečen na masnoći ove životinje ili s korjenastim povrćem. Odlično se slaže s mladim lukom, graškom i mahunama. Želite li unijeti profinjenost u proces pečenja janjetine, možete odabrati i pečenje janjećih kotleta ili od komadića napraviti gulaš.
(Vijesti.ba)