Za ljubitelje slatkog, nema boljeg načina da začinite nedjelju od sočnog čokoladnog souffléa sa bogatim karamelnim prelivom.
Ovaj delikatan, ali jednostavan desert pravi je izbor kada želite impresionirati goste ili uživati u nečemu sofisticiranom, ali brzom za pripremu.
Sastojci:
Za soufflé:
- 200 g tamne čokolade4 jaja (odvojena belanca i žumanca)
- 50 g šećera
- 50 g putera
- 1 kašika vanilin šećera
- Manji omjer soli
Za karamel umak:
- 100 g šećera
- 50 g putera
- 100 ml pavlake
- Manji omjer soli
Priprema:
1. Na laganoj vatri otopite čokoladu sa puterom, pa dodajte vanilu i prstohvat soli. Ostavite da se ohladi. U posebnoj posudi, umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta. U hladnu čokoladu dodajte žumanca i dobro sjedinite.
2. Umutite bjelanca sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Lagano, u nekoliko navrata, dodajte bjelanca u čokoladnu smjesu. Istu rasporedite u prethodno podmazane posudice za soufflé.
3. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C 12-15 minuta dok ne naraste i postane čvrst sa vanjske strane, ali mekan iznutra.
4. U šerpi otopite šećer na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte puter i brzo promješajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte pavlaku. Miješajte dok se karamela potpuno ne sjedini i postane glatka tečnost. Na kraju, dodajte prstohvat soli.
5. Kad je soufflé gotov, pažljivo ga izvadite iz rerne i prelijte sa toplim karamelnim umakom.
Poslužite odmah, dok je topao.
Prava je slika luksuza na tanjiru – bogat, kremast, s neodoljivim kontrastom između bogate čokolade i slatke karamele. Uživajte!
(Vijesti.ba)