Svijet

SAD: Assadov režim je odgovoran za kašnjenje Ustavotvorne komisije Sirije

Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za kašnjenje u procesu formiranja Ustavotvorne komisije Sirije čiji se pregovori vode Ženevi, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik američkog State Departmenta Morgan Ortagus uputio je pisanu izjavu povodom pregovora oko formiranja Ustavotvorne komisije Sirije.

“Sjedinjene Države podržavaju napore generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonija Guterresa i specijalnog predstavnika UN-a za Siriju Geira Pedersona da se ubrza rad Ustavotvorne komisije Sirije. Preduvjeti Assadovog režima jasno krše poslovnik komisije i imaju za cilj odgoditi aktivnosti koje podržava Astana Grupa”, poručio je Ortagus.

Navodeći kako neće biti dovoljno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2254 neće biti dovoljna, Ortagus je naglasio da je od vitalne važnosti proglasiti primirje u cijeloj zemlji, osloboditi zarobljenike i pripremiti odgovarajuće okruženje za slobodne i poštene izbore u zemlji.

Formiranje Ustavotvorne komisije Sirije rezultat je mirovnog procesa koji se vodi u Astani uz garancije Turske, Rusije i Irana.

Shodno dokumentu kojeg je 26. jula potpisao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini ukupno 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju sirijski režim, opoziciju i civilni sektor.

Komisija je sastavljena je od dva tijela. Prvo, veliko tijelo čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čine po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja ustava. Svi prijedlozi 45-člane grupe će morati biti odobreni od strane 150 članova Komisije, odnosno sa najmanje 75 posto glasova.

Na čelu Komisije su kopredsjedavajući koji predstavljaju opoziciju i režim. Opoziciju predvodi bivši predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) Hadi Al Bahra, a na čelu delegacije režima je pravnik Ahmed Kuzbari.

U uvodnom dijelu današnjeg zasjedanja prisutnima će se obratiti i kopredsjedavajući Komisije Al Bahra i Kuzbari.

 

 

Izvor face.ba

Slični članci

Back to top button
Close