Valentinovo ne mora biti stresno, čak ni za parove koji uživaju u obilježavanju ovog dana.
Iako restorani nude posebne jelovnike i atmosferu za romantične večere, mnogi će se odlučiti za udobnost svog doma, gdje je privatnost zagarantovana, a romantična atmosfera može biti stvorena vlastitim rukama. Ako ste i vi među onima koji žele proslaviti ovaj poseban dan kod kuće, ali ne znate šta pripremiti, imamo savršenu ideju za vas!
Za romantičnu večeru koja će oduševiti vašeg partnera, preporučujemo jelo s kojeg neće moći skinuti oči: “‘Bite of desire” – kremasta piletina sa sušenim cherry paradajzom i timijanom. Ovaj recept jednostavan je, ali dovoljno sofisticiran da zasluži mjesto na vašem stolu.
Šta vam je sve potrebno za ovo jako ukusno jelo?
- 250 g pilećih prsa (bez kostiju i kože)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana,
- so i biber po želji
- 1 kašika svježeg timijana
- 1 kašika crvene paprike
- 1/2 kašike nasjeckanog sušenog cherry paradajza
- 3/4 šoljice pilećeg temeljca
- 1/2 šoljice vrhnja za kuhanje
- 1/4 šoljice naribanog parmezana
- Svježi bosiljak za serviranje
Priprema:
1. Počnite zagrijavanjem rerne na 190°C.
2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Piletinu začinite solju i biberom, pa je pržite na srednje jakoj vatri 5 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju. Zatim istu prebacite na tanjir.
3. U istu tavu dodajte ostatak maslinovog ulja, a zatim dodajte bijeli luk, crvenu papriku i timijan. Kuhajte oko minute dok ne ispuste miris.
4. Dodajte sušeni paradajz, temeljac i vrhnje, a potom umiješajte parmezan. Pustite da prokuha.
5. Vratite piletinu u tavu, prelijte je umakom i stavite sve u rernu. Pecite još 10-12 minuta, dok piletina ne bude sočna i potpuno pečena.
Poslužite piletinu na pladnju, prelijte bogatim umakom i pospite svježim bosiljkom.
Idealno je za večer ispunjenu ljubavlju, privatnošću i vašim najdražim.
Bite of desire neće razočarati!
(Vijesti.ba)