Svijet

Rijedak čin saradnje: Iran i SAD razmijenili zarobljenike

SAD i Iran razmijenile su zatvorenike što je rijedak čin saradnje dvije države čiji su se međusobni odnosi pogoršali od dolaska Donalda Trampa na mjesto predsjednika SAD.

Tramp je danas objavio da se američki student kineskog porijekla Ksijue Vang vraća kući nakon što je razmijenjen sa iranskim zarobljenikom. Američki student proveo je u zatvoru u Iranu tri godine nakon što je optužen za špijunažu.

Iranski zvaničnik rekao je da je Iranac Masud Solejmani oslobođen iz pritvora u SAD.

Švajcarska je bila posrednik u razmjeni zarobljenika, a iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif dočekao je Solejmanija u Cirihu, javila je IRNA.

U saopštenju iz Bijele kuće ne pominje se oslobađanje Solejmanija, ali se Tramp zahvalio Vladi Švajcarske na pomoći u pregovorima.

Loading...

“Oslobađanje zarobljenih Amerikanaca je od suštinskog značaja za moju administraciju i nastavićemo da radimo da dovedemo kući sve nepravedno zatvorene sunarodnike”, rekao je Tramp.

Vang, američki državljanin i student završne godine na Univerzitetu Prinston, provodio je istraživanje za svoju disertaciju u Iranu 2016. godine kada je priveden i optužen za špijunažu.

On je 2017. godine osuđen na 10 godina zatvora.

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close