Zatvori meni
GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Popularno

    Na čekanju prijedlog za ustupanje Crnoj Gori predmeta za zločine u Foči

    6 Decembra, 2025

    Video: Palestinci na ulicama dijele slatkiše slaveći smrt Abu Shababa

    6 Decembra, 2025

    Pucnjava kod džamije u Sarajevu, ranjen Almer Inajetović

    6 Decembra, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube RSS
    Subota, Decembar. 6
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp TikTok YouTube
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    • Naslovna
    • USK
    • BiH
    • Svijet
    • Sport
    • Magazin
      1. Auto Magazin
      2. Ljepota i zdravlje
      3. Pogledaj sve

      Lideri na njemačkom sajmu automobila

      9 Septembra, 2025

      Kako rashladiti auto na vrućini bez klime: 4 genijalna trika

      12 Jula, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

      4 Februara, 2024

      Četiri mirisa tijela koja ne smijete da ignorišete

      3 Februara, 2024

      Heidi Klum zablistala na gala večeri uoči ždrijeba za Svjetsko prvenstvo

      5 Decembra, 2025

      Vesna Zmijanac završila u Urgentnom centru

      5 Decembra, 2025

      Bihać garantuje zabavu s Marijom Šerifović u novogodišnjoj noći

      5 Decembra, 2025

      Zašto se list lovora stavljao u suncokretovo ulje?

      5 Decembra, 2025
    Pretplati se
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    Dom»Magazin»Recept za ajvar je tražen u septembru
    Magazin

    Recept za ajvar je tražen u septembru

    2 Septembra, 2024
    Podijeli Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram E-pošta WhatsApp Kopiraj link
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-pošta

    Ako niste znali ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela sa mesom i druga bogatija jela koja mnoge porodice sebi nisu mogli priuštiti. U tim je teškim vremenima postao omiljeni dodatak i način da se jela obogate njegovim izvrsnim okusom. Iz Makedonije brzo se proširio na sve zemlje Balkana i svaka je regija ajvaru dala svoj pečat. Ipak, Makednoci se drže tradicije i svoj ajvar pripremaju na jedinstven tradicionalan način.

    Spremanje ajvara nije samo kulinarski zadatak; to je ritual koji uključuje cijelu porodicu i komšiluk. Svake jeseni, kada je berba paprika na vrhuncu, porodice se okupljaju kako bi zajedno pekli, gulili i miješali paprike. Ovaj proces, koji može trajati satima, zahtijeva strpljenje i ljubav. Ajvar se priprema polako, uz stalno miješanje kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Najljepši je začin, mnogi kažu, druženje tokom njegove pripreme.

    Ajvar, za razliku od svojih bliskih rođaka ljutenice i pindžura, drži se jednostavne filozofije: samo crvene mesnate paprike, ulje, sol, ocat i malo šećera. Ako pomislite dodati nešto više, vaš ajvar će se pretvoriti u nešto drugo – ljutenicu s ljutim papričicama ili pindžur s patlidžanima i mrkvom.

    Dakle, držimo se osnova i dobivamo savršen ajvar bez greške.

    SASTOJCI:

    25 kg crvenih paprika (srednje veličine, ne previše mesnate)

    1-1,5L suncokretovog ulja (količina ovisi o potrebama tijekom prženja)

    Sol (po ukusu)

    2 žlice šećera

    1 žlica octa

    (Po izboru) 1 kg ljutih paprika za pikantni ajvar

    PRIPREMA

    Operite paprike i dobro ih obrišite.

    Pecite paprike sa svih strana dok koža ne postane crna, ali ne smiju izgoriti.
    Stavljajte pečene paprike u najlonske vrećice kako bi se lakše ogulile.
    Ogulite paprike i očistite ih od sjemenki.
    Ostavite paprike da se ocijede preko noći ili nekoliko sati (što duže).

    Meljenje paprika

    Ocijeđene paprike sameljite na mašini za mljevenje, preporučuje se krupnije mljevenje za bolji ajvar.

    Prženje ajvara

    Lagano nauljite veliku posudu i unutra stavite samljevene paprike.
    Zagrijte ulje u drugoj posudi.
    Dok se ulje zagrijava, miješajte paprike na srednjoj vatri oko 20 minuta.
    Kada je ulje dobro zagrijano, dodajte ga paprikama uz stalno miješanje.
    Pržite ajvar na srednjoj vatri 2 do 3 sata od prvog ključanja, stalno miješajući.
    Konačni dodaci i konzerviranje

    Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
    Pola sata prije kraja prženja, stavite tegle u rernu na 100°C da se zagriju.
    Pred sam kraj prženja dodajte sol, šećer i ocat.
    Vrući ajvar usipajte u vruće tegle, zatvorite ih čistim poklopcima.
    Vratite tegle u rernu na 75°C još 1 sat.
    Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade.

    Savjeti i trikovi za pripremu makedonskog ajvara:

    Odabir paprika: Koristite srednje velike paprike koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.
    Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli pljuskanje i nejednako prženje.
    Kuhanje: Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
    Prekuhavanje: Pazite da ne prekuhate ajvar, jer će ulje isplivati na površinu.
    Ljutina: Ako želite pikantni ajvar, dodajte 1 kg ljutih paprika na 25 kg slatkih paprika.
    Sterilizacija: Stavite tegle u rernu na 100°C pola sata prije nego što je ajvar gotov.
    Hlađenje: Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje.

    (Vijesti.ba)

    Dijeliti. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-pošta Kopiraj link
    Prethodni članakJako nevrijeme u Australiji: Poginula starija žena, stanovništvo bez struje
    Sljedeći članak Osigurana sredstva za pripreme i takmičenja Elvedine Muzaferije

    Možda vas zanima

    Magazin

    Heidi Klum zablistala na gala večeri uoči ždrijeba za Svjetsko prvenstvo

    5 Decembra, 2025
    Magazin

    Vesna Zmijanac završila u Urgentnom centru

    5 Decembra, 2025
    Magazin

    Bihać garantuje zabavu s Marijom Šerifović u novogodišnjoj noći

    5 Decembra, 2025
    Najnovije novosti

    Na čekanju prijedlog za ustupanje Crnoj Gori predmeta za zločine u Foči

    6 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023

    U BiH oblačno, poslijepodne kiša u većini zemlje

    5 Decembra, 2023

    Sastaje se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira

    5 Decembra, 2023
    Pratite nas
    • Facebook
    • YouTube
    • TikTok
    • WhatsApp
    • Twitter
    • Instagram
    Najnovije

    Na čekanju prijedlog za ustupanje Crnoj Gori predmeta za zločine u Foči

    6 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023
    Od autora

    Na čekanju prijedlog za ustupanje Crnoj Gori predmeta za zločine u Foči

    6 Decembra, 2025

    Video: Palestinci na ulicama dijele slatkiše slaveći smrt Abu Shababa

    6 Decembra, 2025

    Pucnjava kod džamije u Sarajevu, ranjen Almer Inajetović

    6 Decembra, 2025

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Naslovna
    • USK
    • Bosna i Hercegovina
    • Svijet
    • Magazin
    • Sport
    • Marketing
    • Kontakt
    © 2025 GlasKrajine.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Ukucajte iznad i pritisnite Enter za pretragu. Pritisni Esc za otkazivanje.

    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Na portalu glaskrajine.ba omogućeno je prikazivanje online oglasa našim posjetiteljima. Podržite nas tako što ćete onemogućiti svoj bloker oglasa.