BiH

Ramić: Ljudi su se po hodniku izvinjavali Bratiću jer su dobili naređenje

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i član koalicije ”Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS, gostovao je u jutarnjem programu  televizije N1 “Novi dan” gdje je komentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH i smjenu Senada Bratića na mjesto potpredsjednika NSRS.

Upitan kako komentariše svoju izjavu da će inicijativa za smjenu Bratića doprinijeti da kadrovi SNSD-a trpe sankcije, kazao je:

“Očigledno je da u SNSD-u ne cvjetaju ruže i da postoje problemi jer se gospodinu Dodiku ne žuri u vlast, da pored sebe ima još jednu političku zvijezdu izborom predsjedavajućeg Vijeća ministara. Tako da svi ovi njegovi napori da postigne kompromis oko VM BiH su svedeni na to da on učini partnere s kojima želi formirati Vijeće ministara da ih spusti na neki niži rang onako kako je naviko”, kazao je Ramić i dodao:

Loading...

“Očigledno mu to ne ide ovdje s partnerima s kojima želi formirati vlast i onda svaki potez kada bude blizu da formira Vijeće ministara vrati korak unazad kako bi što više odugovlačio i tako se predstavlja kao zaštitnik entiteta RS. On ima namjeru da porazi opoziciju i napravi ih srpskim izdajnicima. Oni su za njega jedino dobri ako ga slijede, ako ne slijede onda ih diskreditira. To radi u SNSD-u, pa i sa partnerima”.

Zašto Bratić?

“Vjerovatno mu je trebala neka velika priča kako se ne bi razgovaralo o problemima na GO SNSD-a. Ko je uopšte razgovarao o tome? Svi su okupirani bili dešavanjima u NSRS. Bratić je bio žrtva odnosa SNSD-a, i najslabija karika koju je SNSD najlakše mogao prekinuti i pokazati SDA neku vrstu dominacije na ovom području RS”.

Deklaracija SDA i reakcije koje je probudila?

“Mi smo istu Deklaraciju usvojili 2015. godine i SNSD je tada učinio sve da s nama formira vlast. Dolazili su nam na noge u centralu, slali poruke na različite načine, različitim kanalima. Kada smo formirali vlast sa Savezom za promjene nije im bio problem Deklaracija. To je bila neka vrsta izgovora radi potrebe obračunavanja sa SDA-om i nekim izmišljenim neprijateljem kako se ne bi razgovaralo o problemima u SNSD-u”, kazao je Ramić.

Dodao je da je tehnika SNSD-a da napravi problem u svakoj od stranaka.

“Napravili su problem u svakoj od stranaka, disciplinirajući njihove kadrove. To je tehnika koja se pokazala uspješnom na području RS. To je jedan način upravljanja i onda kada trebate zaokružiti proces onda nemate dovoljno pozicija. Tako se stvara nezadovoljstvo unutar SNSD-a. Neki su koji dolaze možda precijenjeni, neki koji su ranije bili tu su podcijenjeni. To su priče u nekim kuloarima u vezi sa SNSD-om”.

Reakcije na Deklaraciju?

“Uvijek je to na način da onaj koji zagalami najviše, ostali ga slijede da bi pokazali neku svoju neutralnost. U slučaju međunarodne zajednice je potreba da se ukaže da su svi u BiH neki loši momci. Zašto svi nisu reagirali 2015. ako nije reagirao Milorad Dodik”, smatra Ramić.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close