Zatvori meni
GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Popularno

    Žrijeb Lige nacija u februaru, Zmajevi u drugom šeširu divizije B

    14 Decembra, 2025

    Izrael u Gazi ubio jednog od ključnih Hamasovih ljudi

    14 Decembra, 2025

    Humanitarni ‘Slatki bazar’ u Sarajevu za projekat ‘Obrok za sve’

    14 Decembra, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube RSS
    Nedjelja, Decembar. 14
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp TikTok YouTube
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    • Naslovna
    • USK
    • BiH
    • Svijet
    • Sport
    • Magazin
      1. Auto Magazin
      2. Ljepota i zdravlje
      3. Pogledaj sve

      Lideri na njemačkom sajmu automobila

      9 Septembra, 2025

      Kako rashladiti auto na vrućini bez klime: 4 genijalna trika

      12 Jula, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

      4 Februara, 2024

      Četiri mirisa tijela koja ne smijete da ignorišete

      3 Februara, 2024

      Valentino Perutina oduševio region prvim dijelom albuma “Tridesete”

      14 Decembra, 2025

      Nakon rekordne turneje, Taylor Swift timu isplatila 197 miliona dolara bonusa

      14 Decembra, 2025

      Preminula supruga poznatog bh. frizera Elvira Bajrića

      13 Decembra, 2025

      Sve spremno za novo izdanje ‘Malog šlagera’

      13 Decembra, 2025
    Pretplati se
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    Dom»Magazin»Profesionalni kuhari savjetuju kako i kada treba soliti hranu
    Magazin

    Profesionalni kuhari savjetuju kako i kada treba soliti hranu

    6 Augusta, 2025
    Podijeli Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram E-pošta WhatsApp Kopiraj link
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-pošta

    Većina ljudi sol dodaju tek pred kraj kuhanja, no stručnjaci i istraživanja upozoravaju da je to pogrešno jer tako jelo ne dobije svoj pravi i puni okus, piše Tailgater Magazine.

    Sol se najbolje upija u hranu ako se doda na početku kuhanja jer toplina pomaže da prodre dublje u namirnice. Tokom procesa, sol izvlači vlagu iz hrane, otapa se u njoj i zatim se ponovno raspoređuje unutar sastojaka, što jelu daje sočniju i bogatiju teksturu. Nasuprot tome, ako se sol doda tek pred kraj kuhanja, ona ostaje samo na površini pa se prvo osjeti slanost, a ne pun i izražen okus samih sastojaka. Zato je pravilan trenutak za soljenje ključan za postizanje najboljeg okusa jela.

    Profesionalni kuhari ne stavljaju svu sol odjednom, nego je dodaju postepeno, u nekoliko navrata tokom kuhanja. Tako polako nadograđuju okus, dajući jelu priliku da se svi sastojci bolje povežu i razviju bogatiji i složeniji okus.

    Kod juha, variva i umaka, soljenje na početku omogućuje da se okusi ravnomjerno prožmu i razviju u cjelinu. Primjerice, soljenje luka tokom pirjanja ističe njegovu prirodnu slatkoću i ubrzava Maillardovu reakciju, odnosno proces karamelizacije.

    Kod pripreme mesa važno je jedno pravilo. Soljenje odreska ili piletine barem 30 minuta prije pečenja, a kod većih komada i preko noći, omogućuje soli da razgradi mišićna vlakna, čime meso postaje mekše. Istovremeno, sol pomaže u stvaranju hrskave i zlatno-smeđe korice.

    Također, voda za kuhanje tjestenine mora biti obilno posoljena jer tjestenina tokom kuhanja upija vodu i sol, što značajno utječe na konačni okus jela.

    Kao i kod svakog pravila, postoje iznimke. Najpoznatiji primjer je prženje u dubokom ulju. Sol je higroskopna, što znači da privlači vodu. Ako posolite namirnice prije prženja, sol će izvući vlagu na površinu, što će spriječiti stvaranje hrskave korice. Stoga, prženu hranu uvijek solite odmah nakon vađenja iz ulja. Oprez je potreban i s nekim vrstama povrća poput gljiva ili patlidžana – rano soljenje može uzrokovati da puste previše vode i postanu gnjecavi umjesto da se lijepo zapeku.

    Kušajte jelo tokom pripreme, dodajte sol postepeno i promatrajte kako se okusi razvijaju. To je tajna koja razlikuje dobro jelo od onog za pamćenje.

    (Vijesti.ba)

    Dijeliti. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-pošta Kopiraj link
    Prethodni članakZoran Zekić podnio ostavku na mjestu trenera FK Sarajevo?
    Sljedeći članak Sjeverni Vijetnam suočava se sa žestokim toplotnim valom

    Možda vas zanima

    Magazin

    Valentino Perutina oduševio region prvim dijelom albuma “Tridesete”

    14 Decembra, 2025
    Magazin

    Nakon rekordne turneje, Taylor Swift timu isplatila 197 miliona dolara bonusa

    14 Decembra, 2025
    Magazin

    Preminula supruga poznatog bh. frizera Elvira Bajrića

    13 Decembra, 2025
    Najnovije novosti

    Žrijeb Lige nacija u februaru, Zmajevi u drugom šeširu divizije B

    14 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023

    U BiH oblačno, poslijepodne kiša u većini zemlje

    5 Decembra, 2023

    Sastaje se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira

    5 Decembra, 2023
    Pratite nas
    • Facebook
    • YouTube
    • TikTok
    • WhatsApp
    • Twitter
    • Instagram
    Najnovije

    Žrijeb Lige nacija u februaru, Zmajevi u drugom šeširu divizije B

    14 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023
    Od autora

    Žrijeb Lige nacija u februaru, Zmajevi u drugom šeširu divizije B

    14 Decembra, 2025

    Izrael u Gazi ubio jednog od ključnih Hamasovih ljudi

    14 Decembra, 2025

    Humanitarni ‘Slatki bazar’ u Sarajevu za projekat ‘Obrok za sve’

    14 Decembra, 2025

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Naslovna
    • USK
    • Bosna i Hercegovina
    • Svijet
    • Magazin
    • Sport
    • Marketing
    • Kontakt
    © 2025 GlasKrajine.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Ukucajte iznad i pritisnite Enter za pretragu. Pritisni Esc za otkazivanje.

    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Na portalu glaskrajine.ba omogućeno je prikazivanje online oglasa našim posjetiteljima. Podržite nas tako što ćete onemogućiti svoj bloker oglasa.