Klepe su vrsta hrane koja se nalazi u mnogim kuhinjama, a posebno su poznate u Bosni i Hercegovini.
Ovi komadići najčešće se prave od tankog tijesta koje se puni raznim punjenima, obično mesom, ali i sirom ili zeljem. Nakon što se napune, oblikuju se u male trokutaste oblike.
Iako postoji mnogo različitih načina pripreme klepi, osnovni proces pripreme uključuje nekoliko ključnih koraka.
Sastojci:
500 g brašna
500 g mljevenog mesa
2 jaja
1 glavica luka
1 čehna bijelog luka
1 šolja jogurta ili pavlake
so i biber po želji
rastopljeni maslac
1 kašičica mljevene paprike
malo ulja
Priprema:
U veliku posudu prosijte 500 g brašna, a zatim dodajte so, jaja i malo ulja. Počnite dodavati vodu postepeno dok ne dobijete glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata kako bi odmorilo.
Dok tijesto odmarate, pripremite punjenje. U posudu stavite mljeveno meso i dodajte malo vode, so i biber prema ukusu. Zatim sitno isjeckajte glavicu crvenog luka, pa je dodajte u meso. Dobro promiješajte smjesu i ostavite da odstoji oko 20 minuta.
Nakon što je tijesto odmorilo, stavite ga na pobrašnjen radni stol i razvucite ga oklagijom u veliki pravougaonik. Jufka bi trebala biti debela oko 2-3 mm. Zatim, pomoću rezača za pizzu ili noža, izrežite tijesto na male kvadratiće.
U međuvremenu, stavite veći lonac sa 2-3 litra posoljene i pouljene vode na šporet i pustite da proključa.
Na svaki kvadrat tijesta stavite kašičicu pripremljenog mesnog punjenja, ili toliko da možete oblikovati tijesto u trokut. Rubove tijesta premažite bjelancem kako bi se lakše zalijepili prilikom oblikovanja.
Kada voda počne ključati, pažljivo spuštajte klepe u vodu. Kuhajte ih 3-4 minute, dok ne isplivaju na površinu. Kada isplivaju, pustite ih da se kuhaju još minut-dva, a potom ih šupljikavom kašikom vadite i stavite na tanjir.
Posluživanje:
Klepe možete preliti rastopljenim maslacem sa crvenom paprikom, a po želji možete dodati i malo pavlake sa bijelim lukom.
(Vijesti.ba)