Sport

Priznanje Princa Alberta od Monaka za organizaciju EYOF-a

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković te Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) dobili su večeras u Monaku priznanje za ”diplomatsku akciju godine u svijetu”, zbog uspješne organizacije Evopskog olimpijskog festivala za mlade – EYOF u februaru ove godine, javlja izvještač Fene iz Monaka.

 

Nagradu je uime sportske fondacije ”Peace and sport” uručio Princ Albert Drugi od Monaka.

 

– Ovo je svjetsko priznanje koje dolazi u Sarajevo. Jako sam ponosan i sretan. Nakon što smo vratili olimpijski plamen, sada i svjetska scena daje priznanje Sarajevu. Ponosan sam zbog svih građana koji su učestvovali u ovom projektu, zbog svih volontera i svih nas koji smo bili okupljeni oko ideje ovog projekta – rekao je gradonačelnik Skaka nakon dodjele.

Loading...

 

Poručio je da je EYOF historijska priča za cijelu državu.

 

Gradonačelnik Vuković je naglasio da se u Monaku potvrdilo da su dva grada i OKBiH napravili veliku priču.

 

– Moje je zadovoljstvo jer smo pokazali domaćoj, regionalnoj, evropskoj i svjetskoj javnosti da imamo sposobnost biti dio organizacije velikih svjetskih događaja. Pokazali smo sposobnost da možemo putem sporta da promovišemo mir – istakao je Vuković.

 

Čelnici Olimpijskog komiteta BiH su naglasili da je večerašnja svečanost prilika kojom se EYOF upisuje među najznačajnije događaje u svijetu koji su promovirali mir, saradnju i sport u ovoj godini.

 

Predsjednik OKBiH Izet Radžo izrazio je zadovoljstvo postignutim te pohvalio zajednički angažman.

 

– Ova nagrada treba da nas ohrabri, da nastavimo zajedno. Kada širimo povjerenje i poštovanje za nas su i nemoguće stvari moguće – naveo je Radžo.

 

Nagrada se svake godine dodjeljuje pod pokroviteljstvom princa Alberta Drugog i to organizacijama, pojedincima ili institucijama koje su učinile značajne korake u primjeni diplomatije kroz sport.

 

Dodjela nagrada je vrhunac trodnevnog foruma u organizaciji fondacije ”Peace and sport” na kojem se okupilo više od 600 ključnih donositelja odluka, uključujući šefove država, strateške vođe iz poslovnog i sportskog svijeta, dobitnike Nobelove nagrade za mir, predstavnike civilnog društva i međunarodnih organizacija te mlade talente.

 

”Peace and Sport” je međunarodna i nezavisna fondacija sa sjedištem u Monaku, koja kroz sport promoviše mir. Osnovao ju je osvajač olimpijske medalje u petoboju i bivši svjetski prvak Joël Bouzou 2007. godine, koji predvodi Svjetsku asocijaciju olimpijaca koja okuplja više od 147.000 bivših i sadašnjih olimpijaca. Potpredsjednik Fondacije je nogometaš Didier Drogba, a član uprave atletičar Wilson Kipketer.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close