Uz to, priroda nudi broje načine da se ovom režimu doprinese i da svoje zdravlje vratimo u normalu.
Šta je važno znati i ispoštovati prije uvođenja prirodnih preparata u ishranu
Prije svega je važno napomenuti da ni jedan prirodni preparat ne može da zamijeni propisanu terapiju od strane ljekara, iako svakodnevna konzumacija napitaka od voća i povrća može da odigra ulogu u stabilizaciji stanja i održavanju vrijednosti. Postoji pregršt kombinacija koje možete da koristite kao dodatak ishrani. Prije uvođenja u ishranu ili režim užine ili dodatka svakodnevnom jelovniku, provjerite da li ste na neki sastojak alergični ili se konsultujte sa stručnim licem.
Visok holesterol i krvni pritisak, gojaznost i brojne bolesti posljedica su genetike, ali i načina života
Stres, nezdrave navike u ishrani, nepravilni obrasci spavanja i neuravnotežen način života mogu da izazovu više bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, srčanih i kardiovaskularnih bolesti. Ishrana je najvažniji faktor u smanjenju vrijednosti “lošeg” holesterola. Takođe, i dragocjena pomoć u upravljanju visokim krvnim pritiskom i podsticanju gubitka težine. Ukoliko uz promjenu ishrane, prije svega primjenu mediteranskog načina praktikujete i redovnu, svakodnevnu umjerenu fizičku aktivnost, vrijednosti na prvom kontrolnom mjerenju parametara u krvi biće značajno redukovane.
Luk, limun i đumbir su sastavni dio mediteranske ishrane. Stoga nije čudo što se ova kombinacija često preporučuje osobama koje imaju probleme sa pritiskom ili gojaznošću.
Koja korisna svojstva ima ova kombinacija i kako može da djeluje na holesterol i krvni pritisak
Prepun antioksidansa, minerala i vitamina, ovaj napitak djelovaće kao eliksir za cijelo tijelo. Đumbir, bijeli luk i limun prepuni su prirodnih komponenti koje pomažu u smanjenju tjelesne masti, a to su pokazale i laboratorijske studije. Sastojci iz njih mogu da pomognu u procesu u otčepljavanja arterija i razlaganja plakova. Doprinose smanjenju nivoa LDL holeterola. Uz to, poboljšavaju zdravlje disajnih puteva i sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.
Sva tri sastojka su dobar izvor vitamina C i limunske kiseline. Vitamin C je dragocjen za jači imunitet i pomaže u regeneraciji ćelija.
Kako napraviti napitak od limuna, đumbira i bijelog luka i koji je pravilan način konzumacije
Osnovni recept je veoma jednostavan: u šerpu sipajte pet šoljica vode, tri rendana manja korijena đumbira, četiri čena bijelog luka i dobro prokuvajte. Skinite sa vatre i dodajte sok od tri limuna srednje veličine. Procijedite čuvajte u staklenoj flaši. Napitku možete dodati jabukovo sirće i med.
Drugi način pripreme je da nakon kuvanja sve izblendirate i pijete sa pulpom. Po jednu čašu uz sporo pijuckanje konzumirajte pola sata prije ručka ili večere, prenosi Telegraf.
(Vijesti.ba)