Divljač je vrlo cijenjena zbog svog bogatog okusa i posebnog karaktera, a priprema zahtijeva pažnju i strpljenje.
U nastavku pronađite nekoliko savjeta za pripremu jela od divljači, ali i jedan provjereno dobar recept za gulaš od divljači, piše Index.
Meso divljači, bilo da je riječ o srnetini, veprovini, fazanu ili zecu, potrebno je marinirati prije pripreme. Marinada može biti jednostavna (crno vino, maslinovo ulje, češnjak, ružmarin, lovorov list, timijan, sol i papar) ili bogatija (uz dodatak mlijeka, začinskog bilja, povrća), a važno je marinirati ga kako bi meso bilo mekše i ukusnije.
Mekše komade mesa marinirajte između 4 i 12 sati, a komade poput lopatice ili komade kosti potrebno je duže marinirati, i to između 12 i 24 sata. Također, meso je najbolje marinirati u staklenim ili plastičnim posudama, a ne u metalnim.
Kakve začine koristiti?
Od začina za marinadu možete koristiti što god želite, po vašem ukusu, a najčešće se u pripremi jela od divljači koriste ružmarin, timijan, lovor, kleka, mažuran i crni papar.
Kleka (ili borovica) posebno je prepoznatljiv začin, jer jelu daje specifičnu gorko-slatku notu koja se odlično slaže s mesom divljači.
S mesom divljači najbolje se slažu povrtni umaci, umaci na bazi crnog vina, na bazi sušenih šljiva i borovnica, ali i kombinacije maslaca, meda i senfa. Ovi umaci ističu bogatstvo mesa i pomažu da se ublaži njegova divlja nota, što jelo čini mekšim i aromatičnijim.
Kako napraviti najbolji gulaš od divljači?
Gulaš od divljači jedno je od najpoznatijih jela, posebno u planinskim i lovačkim područjima, a najčešće se priprema sa srnetinom ili veprovinom, ili kombinacijom junetine i mesa od divljači. Često se poslužuje s pireom, palentom ili domaćim knedlama, a o jednom takvom receptu već smo vam pisali.
Priprema se u kotliću (no, ako ga nemate, možete ga pripremati na klasičan način, na štednjaku), a za njega će vam trebati:
juneće meso
meso od divljači
luk
češnjak
svinjska mast
domaća slanina
temeljac
vino
začini po želji (mljevena slatka paprika, sol, papar, lovor, kleka…).
Dan ranije meso narežite na kockice i stavite u mješavinu vina, malo vode, lovora, papra u zrnu i par režnjeva češnjaka. Idući dan u kotliću otopite mast, a kada počne cvrčati, dodajte slaninu, luk, korjenasto povrće, jabuku i lovor. Kada luk postane staklast i lagano se zaprži, dodajte češnjak i mljevenu papriku, samo pazite da ne zagori, da ne bude gorko.
Zatim u kotlić stavite meso koje se dinsta sa svih strana. Meso podlijte vinom i temeljcem te po potrebi i vodom. Sve se zajedno sada mora kuhati dobra dva sata pa pustite da lagano krčka. Pred kraj kuhanja stavite i ostale začine i vrganje. Peršin pospite na samom kraju, a gulaš poslužite uz lovačke knedle od kruha, palentu ili domaći kruh.
Cijeli recept pronađite ovdje.
(Vijesti.ba)