BiH

Prijetnja vetom na vanredno stanje u Republici Srpskoj

“Mi smo, nažalost, imali situaciju da Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) nije htjela da prihvati zaključke koje je naša poslanička grupa predložila kako bismo i mi podržali uvođenje vanrednog stanja“, kaže Alija Tabaković, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

On tako objašnjava mogućnost stavljanja veta na odluku NSRS-a kako bi taj bosanskohercegovački entitet uveo vanredno stanje zbog pandemije korona virusa, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pre dvadeset dana, 11. marta.

„Nažalost, niti je ko nakon sjednice kontaktirao Bošnjake u institucijama, Vijeću naroda, poslanike, što je kod nas izazvalo određenu dozu nepovjerenja, ali i straha imajući u vidu prethodne izjave ministarstva zdravlja RS Alena Šeranića, koji je jasno rekao da će državljane Federacije BiH izvesti (deportovati) s teritorija Republike Srpske”, Tabaković u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Još prije dva dana, tačnije 28. marta Narodna Skupština Republike Srpske donijela je odluku o proglašenju vanrednog stanja, ali odluka o tome još nije stupila na snagu.

Odluka Narodne Skupštine RS-a stigla je u Vijeće naroda tog entiteta, gdje klubovi imaju rok do 4. aprila da se izjasne da li postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa.

Kako je do sada poznato, veto na odluku neće stavljati klubovi Srba, Hrvata i Ostalih ali je izvjesno da će to uraditi Klub Bošnjaka.

Naime, poslanici kluba Zajedno za BiH u NSRS-u su, tokom sjednice NSRS-a, predložili da se u okviru odluke o proglašenju vanrednog stanja, između ostalog garantuje i slobodan prelazak entitetske linije za period njegovog trajanja, što nije usvojeno.

“To nisu bili politički zaključci. Jedan od zaključaka je bio da se neće postavljati kontrolni policijski punktovi na entitetskoj liniji, drugi zaključak je bio da se vodi računa o povratničkoj populaciji i treći zaključak je bio da neće biti spriječeno i ometano dostavljanje humanitarne pomoći ili lijekova iz entiteta Federacija BiH u entitet Republika Srpska. To je bio minimum koji smo tražili kako bi osigurali prolaznost i ljudi i roba i zdravstvene pomoći za naše stanovništvo. Nismo dobili podršku za naše zaključke i zato razmišljamo kako ćemo dalje postupati sa odlukom Narodne skupštine”, rekao je Tabaković za RSE.

Tabaković napominje da se Klub Bošnjaka još nije sastao, ali kaže da će se u zakonskom roku sazvati sjednicu kluba – da li telefonski ili putem maila, te da će tada donijeti adekvatnu odluku.

Na poziv čeka Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske iz bošnjačkog naroda.

“Zadnji rok je 4. april. Pokušaćemo danas (ponedjeljak, 30. mart) da vidimo u klubu Bošnjaka kada ćemo o tome odlučivati. Predsjednik kluba treba sazvati klub. Iz Vijeća naroda niko nas ne kontaktira. Nisu nas zvali ni na tu Skupštinu. U naredna dva tri dana će se o ovome vjerovatno odlučiti. Mi pokušavamo da danas to iskordiniramo uglavnom do četvrtog biće održano”, kazao je Okić za RSE.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Skupštine Republike Srpske Nada Tešanović izjavila je za RSE da je upoznata sa nezadovoljstvom Kluba Bošnjaka i kaže da “to čega se oni boje, do toga sigurno neće doći”, a to se odnosi na zabranu prelazaka iz jednog bh. entiteta u drugi.

Slični članci

Back to top button
Close