Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice (INZ) već četiri godine kontinuirano unapređuje saradnju sa Agencijom za certificiranje halal kvaliteta BiH i Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH), u okviru priprema za obilježavanje Kurban-bajrama, a te pripreme podrazumijevaju i klanje kurbana, zbrinjavanja mesa i otpada.
Uz edukativni tekstualni materijal i brošure, i ove godine je priređen edukativni video materijal za sve koji namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana i pridržavaju se zdravstvenih i vjerskih propisa. Ove godine je video materijal “obogaćen” i titlovima, koje mogu koristiti osobe s oštećenjem sluha, ali i osobe koje nisu u mogućnosti da slušaju, nego samo gledaju snimljeni materijal.
Osnovni zahtjevi u vezi s postupanjem sa životinjama namijenjenim za halal klanje imaju svoje utemeljenje u islamskim propisima.
– Životinja namijenjena za klanje mora biti halal, mora se posjedovati potvrda o izvršenom veterinarskom pregledu koja potvrđuje da je životinja zdrava, životinja za klanje mora biti živa u trenutku klanja, životinje koje su napunile 1/3 perioda gravidnosti ne smiju biti zaklane, mora biti prethodno hranjena dozvoljenom hranom bez primjesa porijeklom od drugih životinja, hormona ili sedativa, mora se osigurati odmor u adekvatnim uvjetima za životinje koje su transportovane iz daljine, postupanje sa životinjama u svim fazama mora biti humano i ne smije uzrokovati njihovo mučenje – navodi direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH Damir Alihodžić.
Također, osoba koja obavlja čin klanja mora biti musliman, psihički zdrav i osposobljen za tu aktivnost, a Alihodžić ističe i to da se usmjeravanje životinja za klanje kroz koridore do mjesta za klanje mora obavljati na human način. U slučajevima kada se vrši organizirano klanje u klaonicama, preporučeno je da se ono obavlja u objektima koji ispunjavaju sve tehničke preduvjete za halal klanje i za to posjeduju halal certifikat.
– Poželjno je da svaka osoba lično zakolje svoj kurban, a ako to nije u stanju da uradi može prepustiti da to neko drugi uradi za njega. Alternativno, osoba koja želi lično zaklati svoj kurban ali to ne zna ili nema dovoljno iskustva, treba to obaviti uz pomoć druge stručne osobe – ističe Alihodžić.
Cjelokupan set preporuka u ime Agencije za certificiranje halal kvalitete može se vidjeti na Youtube linku.
Profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Senad Ćeman je, govoreći o šerijatskim propisima o kurbanu, kazao da je jedan od uvjeta valjanosti kurbana i materijalna mogućnost osobe da kupi ili posjeduje kurban, dok je uvjet da bi životinja mogla biti kurban – sačuvanost od mahana koje su obično štetne po zdravlje životinje ili utječu na kvalitet i količinu mesa.
Kurban mora biti određene starosne dobi – deva od najmanje pet godina, goveče od najmanje dvije godine, koza od jedne godine ili ovca od šest mjeseci. Ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu. Deva i goveče mogu biti kurban za najviše sedam osoba,
Vrijeme klanja kurbana je prvi dan Bajrama, nakon bajram-namaza, a osim prvog dana Bajrama, kurban se može zaklati i drugi dan i do pred zalazak sunca trećeg dana Bajrama.
Svim organizacijama i ustanovama iz INZ-a stoje na raspolaganju u pogledu savjeta i pripreme skladišnih prostorija za prijem kurbanskog mesa, kao i da će obavijestiti javnost o tome koje organizacije ili ustanove primaju donacije kurbanskog mesa uz osigurane zdravstvene uvjete.
Klaonice i pojedinci koji će vršiti organizovano klanje, trebaju na vrijeme izvršiti pripreme za sve aktivnosti, odnosno očistiti i dezinficirati prostoriju namijenjenu za klanje, očistiti i dezinficirati opremu i materijal koji će se tom prilikom koristiti, pripremiti čiste posude za meso, pripremiti posudu ili kontejner za otpad životinjskog porijekla, te pripremiti lokaciju za odlaganje otpada životinjskog porijekla.