Ljepota i zdravlje

Pravilnim čuvanjem namirnica izbjeći ćete trovanje hranom

Trovanje hranom jedna je od najčešćih neugodnosti tijekom ljetnih mjeseci, koja često može ozbiljno ugroziti zdravlje. Zbog toga je, ističu nutricionisti, osim što treba paziti gdje se i šo jede izvan kuće, vrlo važno je pravilno čuvati namirnice. – Temperatura u hladnjaku trebala bi biti najviše pet stupnjeva Celzijusa, posebno ako u njemu čuvate meso. Bude li temperatura imalo toplija bakterije će se brzo razvijati i hrana će se pokvariti prije isteka roka, piše Faktor. – Nužno je da meso i mesne prerađevine ostavljate u posebne posude kako se eventualno prisutne bakterije ne bi raširile po hladnjaku i drugoj hrani. – Uvijek pokrijte, poklopite ili zamotajte hranu u hladnjaku. Zrak tu je ekstremno suh i brzo će isušiti hranu ako nije pravilno zamotana ili poklopljena. – Riba mora biti vrlo svježa i treba se čuvati na temperaturi nižoj od tri stupnja, posebno tunjevina, haringa i skuša. – Hrana koja se čuva u zamrzivaču na temperaturi između – 18 i – 23 stupnja Celzijusa gotovo je trajna i teško se može pokvariti, iako joj se okus može malo promijeniti. – Svježe meso i mesne prerađevine, koje se zamrznu prije isteka roka trajanja navedenog za upora svježeg proizvoda, kada se odmrznu trebaju se pojesti u roku 24 sata, najduže dva dana od odmrzavanja. – Osnovno je pravilo da uvijek iz hladnjaka i zamrzivača vadite najstarije spremljene namirnice. Spremajte hranu na način da novo-kupljene proizvode spremate u pozadinu, a stare pomičete prema naprijed. Primjera radi, ranije kupljene komade sira stavite na vrh novog komada, kako biste upotrijebili prvo ono što je prije kupljeno. – Ako spremate hranu koja nije u originalnom pakiranju, nalijepite na nju naljepnice s rokom uporabe. – Brzo zatvarajte vrata hladnjaka. Osim nepotrebnog gubitka energije i temperatura može porasti iznad sigurne zone. – U vrata hladnjaka ostavljajte hranu koja nije toliko osjetljiva na promjene u temperaturi poput napitaka, kečapa, umaka… Hrana u vratima češće se izlaže toplijem zraku jer se vrata tokom dana često otvaraju. U pravilu tu držite hranu koju vi volite hladnu, ali se ne mora nužno držati u hladnjaku. – Nemojte natrpavati hladnjak. Ako je toliko popunjen da nema prostora između stvari, zrak ne može cirkulirati, a to utječe na distribuciju temperature. – Neku hranu ne treba čuvati u hladnjaku, a čak i može izgubiti na kvaliteti poput egzotičnog voća i povrća, rajčice, krastavaca i tikvica. Također, voće koje treba dozrijevati čuvajte na sobnoj temperaturi. – Hranu koju treba čuvati u hladnjaku stavite u njega u roku sat, najduže dva sata. Ostatke hrane nakon obroka ili hranu u vrećicama kada se vratite iz prodavnice, nemojte držati na stolu, odmah ih ostavite u hladnjak. – Nemojte stavljati toplu hranu u hladnjak. Prije spremanja pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. – Najmanje jednom u tri tjedna izvadite sve iz hladnjaka. Obrišite sve površine rastopljenom sodom bikarbonom u vodi. Posušite dobro, te vratite namirnice. Cjelokupan posao uradite u roku od 60 minuta. – Ako sumnjate u ispravnost neke hrane ili ne znate koliko je dugo u hladnjaku, bacite je.

 

 

Izvor vecernji.ba

Loading...
Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close