Pravilnim čuvanjem namirnica izbjeći ćete trovanje hranom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trovanje hranom jedna je od najčešćih neugodnosti tijekom ljetnih mjeseci, koja često može ozbiljno ugroziti zdravlje. Zbog toga je, ističu nutricionisti, osim što treba paziti gdje se i šo jede izvan kuće, vrlo važno je pravilno čuvati namirnice. – Temperatura u hladnjaku trebala bi biti najviše pet stupnjeva Celzijusa, posebno ako u njemu čuvate meso. Bude li temperatura imalo toplija bakterije će se brzo razvijati i hrana će se pokvariti prije isteka roka, piše Faktor. – Nužno je da meso i mesne prerađevine ostavljate u posebne posude kako se eventualno prisutne bakterije ne bi raširile po hladnjaku i drugoj hrani. – Uvijek pokrijte, poklopite ili zamotajte hranu u hladnjaku. Zrak tu je ekstremno suh i brzo će isušiti hranu ako nije pravilno zamotana ili poklopljena. – Riba mora biti vrlo svježa i treba se čuvati na temperaturi nižoj od tri stupnja, posebno tunjevina, haringa i skuša. – Hrana koja se čuva u zamrzivaču na temperaturi između – 18 i – 23 stupnja Celzijusa gotovo je trajna i teško se može pokvariti, iako joj se okus može malo promijeniti. – Svježe meso i mesne prerađevine, koje se zamrznu prije isteka roka trajanja navedenog za upora svježeg proizvoda, kada se odmrznu trebaju se pojesti u roku 24 sata, najduže dva dana od odmrzavanja. – Osnovno je pravilo da uvijek iz hladnjaka i zamrzivača vadite najstarije spremljene namirnice. Spremajte hranu na način da novo-kupljene proizvode spremate u pozadinu, a stare pomičete prema naprijed. Primjera radi, ranije kupljene komade sira stavite na vrh novog komada, kako biste upotrijebili prvo ono što je prije kupljeno. – Ako spremate hranu koja nije u originalnom pakiranju, nalijepite na nju naljepnice s rokom uporabe. – Brzo zatvarajte vrata hladnjaka. Osim nepotrebnog gubitka energije i temperatura može porasti iznad sigurne zone. – U vrata hladnjaka ostavljajte hranu koja nije toliko osjetljiva na promjene u temperaturi poput napitaka, kečapa, umaka… Hrana u vratima češće se izlaže toplijem zraku jer se vrata tokom dana često otvaraju. U pravilu tu držite hranu koju vi volite hladnu, ali se ne mora nužno držati u hladnjaku. – Nemojte natrpavati hladnjak. Ako je toliko popunjen da nema prostora između stvari, zrak ne može cirkulirati, a to utječe na distribuciju temperature. – Neku hranu ne treba čuvati u hladnjaku, a čak i može izgubiti na kvaliteti poput egzotičnog voća i povrća, rajčice, krastavaca i tikvica. Također, voće koje treba dozrijevati čuvajte na sobnoj temperaturi. – Hranu koju treba čuvati u hladnjaku stavite u njega u roku sat, najduže dva sata. Ostatke hrane nakon obroka ili hranu u vrećicama kada se vratite iz prodavnice, nemojte držati na stolu, odmah ih ostavite u hladnjak. – Nemojte stavljati toplu hranu u hladnjak. Prije spremanja pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. – Najmanje jednom u tri tjedna izvadite sve iz hladnjaka. Obrišite sve površine rastopljenom sodom bikarbonom u vodi. Posušite dobro, te vratite namirnice. Cjelokupan posao uradite u roku od 60 minuta. – Ako sumnjate u ispravnost neke hrane ili ne znate koliko je dugo u hladnjaku, bacite je.

 

 

Izvor vecernji.ba

Share.