Sport

Poruke iz mišije rupe: Šta Begić ima s Prosinečkim, osim što ga je postavio?

Načuo svojevremeno Ćiro Blažević da je Nogometni savez BiH potpisao neki loš ugovor, za prijateljsku utakmicu koju Ćiro nije želio, a koju su mu iz NSBiH bez pitanja podvalili. Van sebe, zove tadašnjeg generalnog sekretara Muniba Ušanovića. Sjedimo za istim stolom, ne čuje se ništa, tajac. Muha se ne čuje. Dolazi Munja, kako ga je Ćiro zvao, vidi da nešto nije uredu. Ovako razgovor teče:

“Munja, taj papir što ste potpisali, gdje ti je?”, pita Ćiro.

“U ladici negdje šefe”, odgovara Ušanović.

Loading...

“Slušaj, donijećeš mi taj papir, ali prije toga napravi mi na njemu jednu poveću rupu na sredini. Jesi li me razumio?”

“Što rupu šefe”, pita začuđeno Ušanović.

“Da ga nabijam na k**** Munibe, eto što”, vrisnuo je Ćiro.

E, otprilike tako je izgledala situacija kada su se prije dvije godine Dušan Bajević i Sejo Kajtaz, članovi takozvane stručne komisije NSBiH usudili da pred Elvedina Begića i njegove saradnike u Izvršnom odboru predlože Mehu Kodru za selektora A reprezentacije BiH. Bajević i Kajtaz su tada, umjesto da se odmah pokupe s mjesta na koje ih je postavio Begić, podvili rep, a Kodro shvatio da se njih dvojica u Begićevom Savezu pitaju “k’o Sejdo u mlinu”. I odustao od kandidature.

Javnost još nije shvatila ono što je veliki Meho. Bajević i Kajtaz su samo dva fikusa čija je uloga da sve katastrofalne odluke Begića i kompanije vezane za sportski segment, potpišu svojim imenom i prezimenom. Naravno, uredno prime mjesečni paušal.

Osim “legalizovanja” katastrofalnih poteza antifudbalske garniture predvođene Begićem, Bajević i Kajtaz su svih ovih godina otkada se Begić riješio Ivice Osima, imali još jedan zadatak, da se oglase svaki put kad predsjedniku Begiću zagusti, i izraze mu bezrezervnu podršku. I bespogovorno su to radili. Samo za paušal? Pa, i ne baš.

Kada se desio slučaj “rupe na papiru s Kodrom”, obojici nije bilo pravo, ali su shvatili koliko su zapravo nisko na Begićevoj ljestvici vrijednosti, pa su “izašli iz priče o izboru selektora”. Bajević i Kajtaz su tada bili i dobrano “izvaljani” u očima javnosti, pogotovo nakon one pijanke na račun Fatiha Terima u Istanbulu, kada je besposlenom treneru trebao dobar PR, a koji je ciljao na klupu velikog Galatasaraja.

Begiću je hitno trebalo neko sportsko ime, čisto i neukaljano kod javnosti, a ipak spremno da odigra prljavo, ako zatreba. Da aminuje već dogovorenog kandidata. I, brzo je našao podobnu osobu. U Zvjezdanu Misimoviću. Igraču o kojem bi Ćiro Blažević javno, a i Safet Sušić “of records” imali šta reći. No, Begiću je bilo puno bitnija Misketova pozicija u javnosti, među navijačima. A, navijači Misketa vole. Tu sumnje nema. I zato i jeste bio podoban za Begićevu “operaciju” s Prosinečkim.

Misimović je objeručke prihvatio odraditi ulogu koju mu je namjenio Begić u zamjenu za poziciju s koje ga Begić može šutnuti u svako doba dana. Tada je, podsjećamo, u kombinaciji bio i Amar Osim. Trener kojeg je Begić u praskozorje izbora gledao u oči i govorio kako će sve biti uredu. Noć prije odluke iz Kragujevca stigla je informacija kako je dernek počeo, pomoćnici Žutog uveliko slave.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close