Iako je to većini jedna od omiljenih namirnica, nova istraživanja sugerišu da konzumacija određenih vrsta sira može povećati rizik od raka dojke.
Uprkos tim nalazima, povezanost prehrane i raka još uvijek nije potpuno jasna.
Studija iz 2017. godine, provedena na Roswell Park Cancer Instituteu u New Yorku, pratila je unos mliječnih proizvoda (sir, sirni namazi itd.) kod više od 3.000 žena tokom 11 godina. Rezultati su pokazali da je konzumacija sira povećala rizik od raka dojke za 53 posto. Mliječni proizvodi sadrže hormon IGF-1 (sličan inzulinu), koji može poticati rast stanica raka. S druge strane, studija je također otkrila da konzumacija jogurta smanjuje rizik od raka dojke za 30 posto.
Uprkos tim nalazima, istraživačica i viša službenica za javno zdravstvo u organizaciji Breast Cancer Now, Manveet Basra, napominje da povezanost između prehrane i raka dojke nije potpuno jasna. Izjavila je da mnoge studije i dalje ne pružaju čvrste dokaze o direktnoj vezi između specifičnih namirnica i rizika od raka, izvještava YourTango.
Nadalje, istraživanja predstavljena na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka ukazuju na to da su desetljeća proučavanja hrane kao mogućih uzroka ili zaštitnih faktora za rak dovedena u pitanje.
Prema riječima epidemiologa dr. Waltera C. Willetta s Harvarda, povezanost između hrane i raka puno je slabija nego što se prvobitno mislilo, što dodatno komplikuje temu. Zaključio je da je veza između prehrane i raka složenija i izazovnija nego što se očekivalo, prenosi Index.hr.
(Vijesti.ba)