Pohovane banane su jedna od omiljenih kineskih poslastica koje često poručujemo iz restorana, ali dobra vijest je da ovaj slasni desert možete napraviti i kod kuće – i to vrlo brzo i lako!
Za pohovane banane potrebno je da napravite glatko i jednostavno tijesto, koje, po želji, možete aromatizovati cimetom, vanilom ili nekim drugim začinom koji volite. Služite ih tople uz omiljeni toping ili kuglu sladoleda za potpuni gastronomski doživljaj!
Recept, koji smo preuzeli sa gastro.24sata.hr slijedi u nastavku:
Pohovane banane
Sastojci:
6 banana
2 1/2 šolje oštrog brašna
2 kašike šećera
3 kašičice praška za pecivo
2 kašičice gustina (kukuruznog skroba)
1/4 kašičice soli
2 šolje vode
3 šolje suncokretovog ulja
Postupak:
1. Oljuštite banane i isecite ih na 4 dijela.
2. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, gustin i so.
3. Umiješajte vodu, tako da dobijete gusto, glatko tijesto. Ako je potrebno, dodajte više od 2 šolje vode.
4. U neljepljivom tiganju zagrijte ulje na srednje jakoj vatri (ulje treba da dostigne temperaturu od 175 stepeni C).
5. Komade banane umačite u tijesto, jedan po jedan, pustite da se s njih ocijedi višak tijesta, pa ih pažljivo ubacite u vrelo ulje. Pazite da banane ne dotaknu dno tiganja, kako ne bi zagorile i/ili se zaljepile za dno. Tiganj nemojte pretrpavati – treba da bude dovoljno ulja da svi komadi banane mogu plutati u ulju.
6. Pržite dok se tijesto ne zarumeni, pa izvadite pohovane banane iz ulja i stavite ih na papirni kuhinjski ubrus kako bi se odstranio višak masnoće.
7. Po želji, prelijte medom, topingom od čokolade, karamele ili poslužite sa sladoledom od vanile. Prijatno!
(Vijesti.ba)