Iako nijedna hrana sama po sebi ne može spriječiti bolest, pravilna ishrana bogata nutrijentima doprinosi optimalnom radu imunološkog sistema.
Među najvažnijim namirnicama za jačanje imuniteta izdvajaju se agrumi – narandže, limun, limeta, mandarine i grejp. Oni su bogati vitaminom C, koji je neophodan za proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija. Osim toga, agrumi sadrže prirodne antioksidanse i spojeve protiv upala koji ubrzavaju oporavak i štite od hroničnih bolesti. Agrume možete jesti svježe, iscijediti kao sok, dodati u smoothie, zobenu kašu ili salate.
Bobičasto voće poput borovnica, brusnica, malina, jagoda i kupina također je bogato vitaminom C i antioksidansima. Može se konzumirati svježe ili smrznuto, u jogurtu, žitaricama, smoothieju ili kolačima, a njihova prirodna slatkoća pomaže u smanjenju unosa dodanog šećera.
Masna riba, poput lososa, tune i srdela, sadrži omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale i podržavaju imunitet. Osim toga, ove vrste ribe bogate su vitaminom D, koji je važan za zaštitu od virusa i bakterija.
Brokula je povrće bogato vitaminima A, C i K, željezom i spojevima koji potiču proizvodnju glutationa – moćnog antioksidansa koji reguliše upale i podržava aktivnost imunih stanica. Preporučuje se jesti je sirovu ili kratko kuhanu na pari, kao dodatak salatama, tjestenini ili kao prilog.
Bijeli luk se stoljećima koristi zbog svojih svojstava jačanja imuniteta. Alicin, glavni aktivni sastojak bijelog luka, djeluje antibakterijski i antivirusno te smanjuje upale, pružajući dugoročnu zaštitu tijelu.
Bademi su odličan izvor vitamina E, koji jača imunološki sistem i štiti stanice. Šaka badema zadovoljava gotovo polovinu dnevnih potreba za ovim vitaminom. Možete ih jesti sirove, pržene, u obliku maslaca ili koristiti bademovo mlijeko i brašno u pripremi jela.
Lisnato zeleno povrće poput kelja, špinata i blitve bogato je vitaminima A i C te antioksidansima koji podržavaju imunološke ćelije i smanjuju upale. Može se koristiti kao osnova za salate, dodatak varivima ili prilog jelima.
Jogurt, posebno grčki, bogat je probioticima koji održavaju ravnotežu crijevnog mikrobioma, te sadrži vitamine A i D i cink, a uz to je i izvor dodatnih proteina.
Pravilna kombinacija ovih namirnica u svakodnevnoj ishrani može značajno pomoći u održavanju snažnog imunološkog sistema i boljoj zaštiti tijela od infekcija i bolesti.
(Vijesti.ba)


