Srećom, postoje biljke i namirnice kojima možemo ublažiti štetne učinke blagdanskih navika na jetru, a koje su to otkrila je Tea Crnjak za zivimjutarnji.hr, herbalistica i aromaterapeutkinja te, kako sama kaže, ekspert za smanjenje izlaganju okolišni kemikalijama i toksinima s fokusom na očuvanje ženskog i obiteljskog zdravlja kroz primjenu ljekovitog bilja i aromaterapije.
Tea poručuje da će umjerenost u hrani i piću, uz prirodne pripravke, pomoći da vaša jetra ostane zdrava i funkcionalna.
Šta se događa s jetrom dok mi uživamo u iću i piću?
– Blagdansko vrijeme je period posebno ispunjeno veseljem, druženjima i trpezama koje obiluju hranom i pićem. Nerijetko se dogodi da u ovom periodu konzumiramo više alkohola te masne i teške hrane nego inače, pogotovo ako smo ljubitelji adventa i svega što on nudi. No takva gozba, iako ugodna za nepce, već nakon nekoliko dana može ozbiljno opteretiti našu jetru koja je zadužena upravo za filtriranje toksina i detoksikaciju tijela – upozorava Tea naročito ističući opasne posljedice pretjerivanja s alkoholom na jetru.
– Kad konzumiramo alkohol, jetra ga mora razgraditi da bi organizam vratila u balans. Alkohol se metabolizira u jetri s pomoću enzima alkohol-dehidrogenaze i acetaldehid-dehidrogenaze, pri čemu nastaje acetaldehid – toksičan spoj koji oštećuje stanice jetre. Dodajmo tu i ostale načine na koje opterećujemo jetru kroz adventski period, domjenke, proslavu Božića i Nove godine, poput velike količine masne, teške hrane i šećera i dobit ćemo siguran recept za preopterećenje jetre. Kada je jetra preopterećena, ne može efikasno raditi svoj posao i pati, a onda pati i ostatak organizma jer je detoksifikacija oslabljena, te mi kao posljedicu osjećamo umor, nadutost, tromost, nelagodu i težinu – pojašnjava Tea dodajući da ona sama zagovara izbjegavanje alkohola kada god je to moguće, posebno kod društvenih okupljanja kada često konzumiramo alkohol samo zato što je društveno prihvatljivo i zato što se očekuje da ćemo ga konzumirati, a rijetko kada iz neke potrebe.
Podrška jetri kroz prehranu
– Iako jetra ima sposobnost regeneracije, tokom blagdana je potrebno dodatno podržati njezine funkcije. Na sreću, priroda nudi brojne biljke koje mogu pomoći jetri u regeneraciji i zaštiti. Gorke biljke poput sikavice, maslačka, artičoke i čička, te kurkuma sadrže spojeve koji štite jetrene stanice, potiču izlučivanje žuči, smanjuju upalu i pomažu detoksikaciju organizma – kaže Tea koja nje iznijela i šest ključnih elemenata jelovnika koji će u ovim blagdanskim danima našoj jetri osigurati potrebnu pomoć i podršku.
Dakle, ako se ne želite odreći uživanja u kolačima, fritulama, francuskoj salati, odojku, koktelima, šampanjcu, vinu, pivu i ostalim, barem se pobrinite da se na vašem jelovniku nađe i ovo:
Tamnozeleno lisnato povrće i kupusnjače: špinat, kelj i brokula bogati su vlaknima i antioksidansima koji pomažu detoksikaciji i smanjenju upale.
Voće: citrusi i bobičasto voće s visokim udjelom vitamina C i antioksidansa štite jetrene stanice.
Zdrave masnoće: omega-3 masne kiseline iz sitne plave ribe, avokada i orašida smanjuju upalu i podržavaju zdravlje jetre
Cjelovite žitarice i pseudožitarice: bogate su vlaknima koji pomažu probavi i detoksikaciji.
Začini: kurkuma i đumbir imaju protuupalna svojstva koja pomažu u detoksikaciji jetre
Hidratacija: voda i biljni čajevi pomažu jetri u filtriranju toksina, posebno ako biramo bilje namijenjeno podršci zdravoj funkciji jetre.
Biljni saveznici za zdravlje jetre
– Gorke biljke i biljni preparati od istih, tzv. bittersi tradicionalno se koriste u herbalizmu i fitoterapiji za podršku jetri, poticanje proizvodnje žuči i bolju probavu. Stoga je u ovom periodu najbolje uključiti gorke namirnice i biljke u svakodnevnu upotrebu kao generalnu podršku našem vrijednom filteru koji radi bez prestanka, naročito u blagdansko vrijeme koje donosi puno radosti, ali i opterećenja za našu jetru – kaže Tea te poručuje da će umjerenost u hrani i piću, uz prirodne pripravke, pomoći da vaša jetra ostane zdrava i funkcionalna, čak i nakon svih blagdanskih užitaka.
Sikavica (Silybum marianum)
Sikavica je možda najpoznatija biljka za zdravlje jetre. Sadrži aktivni spoj silimarin koji štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu regeneraciju i smanjuje upalu. Silimarin također djeluje kao snažan antioksidans. Može se koristiti u obliku tinkture ili čaja.
– Savjet: tinkturu sikavice možete početi uzimati barem tjedan dana prije početka blagdana kako bi preventivno podržali jetru.
Maslačak (Taraxacum officinalis)
Maslačak je poznat po svojoj sposobnosti stimuliranja proizvodnje žuči, kao i druge gorke biljke, što pomaže u boljoj probavi masti i eliminaciji toksina. Također ima diuretsko djelovanje koje dodatno potiče izbacivanje štetnih tvari iz tijela. Čaj od korijena maslačka izuzetno je koristan za detoksikaciju, a može se koristiti i tinktura ili kavovina od maslačka.
– Savjet: kroz blagdanski period uključite barem jednu šalicu dekokta od maslačka dnevno. Dekokt ćete pripremiti tako da korijen maslačka kuhate 10-15 minuta na laganoj vatri, pa procijedite.
Artičoka (Cynara scolymus)
Artičoka smanjuje razinu masti u jetri i poboljšava funkciju žučnih kanala. Ekstrakti artičoke stimuliraju izlučivanje žuči i pomažu u regeneraciji oštećenih stanica jetre. Može se koristiti i u obliku čaja.
Kurkuma (Curcuma longa)
Aktivni sastojak kurkume – kurkumin, ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. Pomaže u smanjenju oštećenja jetrenih stanica i smanjuje upalu. Kurkumu možete koristiti kao začin u prehrani, ali i u obliku čaja ili dodataka prehrani.
Čičak (Arctium lappa)
Čičak je poznat po svojoj sposobnosti da čisti krv i podržava detoksikaciju jetre. Ima blago diuretsko djelovanje, što ubrzava izlučivanje toksina. Čaj ili tinktura od čička može pomoći u čišćenju organizma i jačanju funkcije jetre.
(Vijesti.ba)