“Potrebe za hidratacijom se veoma razlikuju među pojedincima i razlikuju se u zavisnosti od starosti, nivoa aktivnosti, težine i spoljašnje temperature”, kaže dijetetičarka Kortni Smit.
Kada temperature porastu, neophodna je adekvatna hidratacija. Evo nekoliko savjeta i namirnica bogatih vodom koje će vam pomoći da ostanete zdravi i hidrirani.
Kako znate da ste dehidrirani?
Ljudsko tijelo se sastoji od 60 odsto vode, a odgovarajuća hidratacija pomaže u regulisanju tjelesne temperature, sprečavanju infekcija, eliminaciji toksina i poboljšanju apsorpcije hranljivih materija. Što se tiče mentalnog zdravlja, voda je ključna za optimizaciju sna i raspoloženja.
Nedavna studija je pokazala da nedovoljna potrošnja vode povećava rizik od smrti kod ljudi srednjih godina za 20 odsto.
“Često brkamo glad i žeđ. Žeđ je zakasnjela reakcija, pa ponekad, ako mislite da ste gladni i upravo ste jeli, možda ste zapravo žedni. Većina nas ne osjeća tu žeđ sve dok ne dehidriramo”, objasnila je Smit.
Znaci dehidratacije uključuju:
– zatvor
– suha usta
– umor
– glavobolju
Najbolja hrana za borbu protiv vrućine
Ovo voće i povrće pružaju najviše hidratacije po zalogaju. Većina namirnica je bolja kada se jede sirova.
Krastavac
Sa 96 odsto vode, krastavac najviše hidrira od sve čvrste hrane.
Celer
Osim što sadrži 95 odsto vode, celer je odličan izvor vlakana.
Rotkvice
Rotkvice su 95 odsto vode i bogate su vlaknima i vitaminom C, što ih čini dobrim dodatkom svakom obroku tokom vrućina.
Paradajz
Paradajz se često svrstava u povrće, ali je voće i to sa najvećim sadržajem vode, od čak 94 odsto. Paradajz takođe sadrži likopen, antioksidans koji pomaže u zaštiti tijela od oštećenja ćelija.
Tikvice
Kuhane ili sirove, tikvice se sastoje od 94 odsto vode i pružaju jednak nivo hidratacije. Za one koji ovog ljeta žele da jedu lakše, rezanci od tikvica su odlična niskokalorična zamjena za tjesteninu.
Paprika babura
Sa 92 odsto vode, paprika je bogata antioksidansima.
Kupus
Kada se kuha, većina kupusa sadrži još više vode, 94 odsto, dok se druge vrste sastoje od 96 odsto vode, što ih čini odličnim dodatkom salatama.
Gljive
Gljive, koje su poznate po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, takođe se sastoje od 92 odsto vode.
Lubenica
Lubenica je bogata vodom, ima je čak 92 odsto. Osim što pomaže u hidrataciji, lubenica je još jedan sjajan izvor likopena koji jača ćelije.
Špinat
Špinat sadrži 92 odsto vode i izvor je hranljivih materija, ali i odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa, prenosi B92.
(Vijesti.ba)