Studija organizacija Toxic-Free Future i Amsterdam Institute for Life and Environment na Vrije Universiteit otkrila je alarmantne razine opasnih hemikalija u crnoj plastici.
Od 203 ispitana proizvoda od crne plastike, čak 85 posto sadržavalo je visoke koncentracije usporivača plamena. Ove hemikalije, koje se obično koriste u elektronici poput televizora i mobitela, pronašle su svoj put do kućanskih proizvoda putem recikliranih materijala.
Megan Liu, koautorica studije, upozorava: “Ove hemikalije koje uzrokuju tumore ne bi smjele biti korištene ni u kojem slučaju, ali reciklaža ih uvodi u naše domove na različite načine.”
Crna plastika, kako objašnjava Liu, često potječe od recikliranih elektroničkih dijelova, što nije slučaj s plastikom drugih boja. To objašnjava zašto upravo crni plastični pribor za jelo nosi ovakve rizike, piše New York Post.
Zdravstveni rizici
Izloženost usporivačima plamena povezana je s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak, poremećaje endokrinog sistema, neurotoksičnost te štetne učinke na reproduktivni i razvojni sistemi. Studija je pokazala da se jedna od pronađenih hemikalija, decaBDE, i dalje koristi u recikliranim materijalima, iako je već zabranjena za proizvodnju kućišta elektronike.
“Rezultati jasno pokazuju da se kućišta televizora recikliraju u kuhinjski pribor poput posuda za čuvanje hrane,” istaknula je Heather Stapleton, profesorica na Univerzitetu Duke.
Preporuke za sigurnije kuhanje
Stručnjaci savjetuju oprez pri korištenju crnog plastičnog pribora za jelo. Jamie Alan, docent farmakologije i toksikologije na Univerzitetu Michigan State, preporučuje zamjenu ovakvog pribora s drugim materijalima kad god je to moguće. “Ako trenutno ne možete zamijeniti pribor, pokušajte ga što manje koristiti u kontaktu s vrućim predmetima,” rekao je Alan.
Pribor treba odmah baciti ako se otopi ili deformiše. “Ako otopite plastičnu kkašiku, treba je odmah baciti, zajedno s hranom koja je bila u kontaktu s njom,” dodao je Alan.
Alternativni materijali za kuhinjski pribor
Metalni, drveni i keramički kuhinjski pribor predstavljaju zdravije alternative. Alan preferira metal zbog njegove jednostavne dezinfekcije i otpornosti na visoke temperature. Drvo i keramika također su dobar izbor, iako zahtijevaju temeljitije čišćenje.
Dok svijet traži održiva rješenja za reciklažu plastičnog otpada, stručnjaci upozoravaju na oprez kako bi se spriječila dodatna izloženost štetnim hemikalijama. Ova studija naglašava potrebu za pažljivijim upravljanjem recikliranim materijalima, osobito kada se koriste u predmetima svakodnevne upotrebe, piše Klik.hr.
(Vijesti.ba)