Čurosi su tradicionalna španska poslastica, prženi testasti zalogaji koji se obično posipaju šećerom i cimetom te služe uz čokoladni sos.
Iako potiču iz Španije i Portugala, danas su popularni širom svijeta, a posebno na festivalima i uličnim štandovima.
Za čokoladni sos:
50 g čokolade
25 g šećera
½ šolje mleka
1 kašičica kukuruznog skroba
2 kašičice vode
Za čurose:
Malo manje od 1 šolje (220 ml) vode
3 kašike (70 g) šećera
½ kašičice soli
55 g putera
1 šolja + 2 kašike (160 g) brašna
2 jajeta
Priprema:
– Za sos, pomiješajte kukuruzni skrob i vodu, pa dodajte mlijeko, šećer i čokoladu. Zagrijavajte uz miješanje dok se čokolada ne otopi i sos zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
– U šerpi sa debelim dnom pomiješajte vodu, šećer, so i puter, pa zagrijavajte dok smjesa ne provri. Isključite šporet i dodajte brašno, miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od ivica šerpe. Miješajte 3-5 minuta dok ne postane glatko.
– Ostavite da se ohladi 5-10 minuta, zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući.
– Prebacite tijesto u poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom (prečnik do 10 mm).
– Zagrijte ulje u dubokom tiganju na srednje jakoj vatri i istiskujte tijesto u ulje, sekući ga na željenu dužinu. Pržite dok ne postanu zlatno-smeđi.
– Vadite čurose na papirni ubrus da upijete višak masnoće.
– Poslužite ih tople uz čokoladni sos.
Dodatni savjeti:
– Koristite šerpu sa debelim dnom za kuvanje tijesta.
– Tijesto možete ostaviti u frižideru preko noći za bogatiji ukus.
– Jaja dodajte postepeno da se dobro sjedine.
– Uvjerite se da je ulje dovoljno zagrijano pre nego što počnete sa prženjem.
(Vijesti.ba)