Previše masti u jetri može uzrokovati upalu jetre, što može oštetiti jetru i stvoriti ožiljke.
Često zaboravljamo kako je upravo ovo jedan od organa koji je za život važan i kako ima važne funkcije za organizam. Istaknimo i kako je jetra najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerisati.
Na ovoj listi nećete naći alkohol – to je previše očito. Međutim, postoje popularne navike koje će, nakon mnogo godina, dovesti do slabe ili bolesne jetre, piše Živim.hr.
Imate li naviku često jesti ovu hranu koja može imati dodatne reperkusije na masnu jetru. Goru i od alkohola.
To su:
Dodani šećeri
- Slatkiši, gazirani sokovi i pekarski proizvodi mogu doprinijeti nakupljanju masti u jetri i dodatno pogoršati ovo stanje.
Trans masti
- Grickalice i pržena hrana također mogu pogoršati stanje.
Kukuruzni sirup s puno fruktoze
- Ovaj sirup obično možemo naći u zaslađenim pićima, prerađenoj hrani i slatkišima. Njegova pretjerana konzumacija također može potaknuti razvoj masne jetre.
Prerađeno meso
- Česta konzumacija prerađenog mesa kao što su hrenovke i kobasice povezana je s razvojem masne jetre zbog visokog udjela zasićenih masti i natrija kojima obiluju ovi proizvodi.
Rafinirane žitarice
- Bijeli hljeb, riža, rafinirane žitarice – zbog svog siromašnog udjela vlakna, konzumacija ovih namirnica dovodi do porasta šećera u krvi. Posljedično tome može doći do bolesti masne jetre.
Visokokalorična hrana
- Česta konzumacija brze hrane koja obiluje nezdravim mastima, dodanim šećerima i praznim kalorijama može biti okidač za razvoj debljine, potom i masne jetre.
Gazirana pića
- Konzumacija ovih proizvoda je povezana s rizikom nastanka masne jetre, jer potiču nakupljanje masti i sadrže visok udio šećera.
(Vijesti.ba)