Brojna istraživanja ukazuju na to da konzumacija crnog graha može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju sna, gubitku težine i smanjenju rizika od raka.
Crni grah je bogat fitohemikalijama, spojevima koji su povezani s poboljšanim funkcijama krvnih žila. U studiji iz 2020. godine, koja je istraživala učinke crnog i bijelog graha na laboratorijske štakore s visokim krvnim pritiskom, otkriveno je da su štakori koji su konzumirali crni grah imali smanjen krvni pritisak i veću elastičnost arterija u usporedbi s onima koji su jeli bijeli grah, objavio je New York Post.
Ovi učinci su trajali samo dok su štakori nastavili jesti crni grah, što sugerira da bi oko 50% ljudi s visokim krvnim tlakom imalo koristi od njegove redovite konzumacije.
Ovaj grah sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja je ključna za proizvodnju melatonina i serotonina, kemikalija koje reguliraju naše prirodne cirkadijalne ritmove, pomažući nam da se osjećamo budno tijekom dana i spremni za san tokom noći.
Osim što je bogat izvor proteina, jedna porcija crnog graha sadrži 15 grama vlakana, što je ključni element zdrave prehrane. Pravilna konzumacija vlakana smanjuje upalu, potiče zdravu crijevnu mikrobiotu, podržava zdravlje srca, održava redovitu funkciju crijeva, stabilizira nivo šećera u krvi i pomaže u kontroli težine.
Uključivanje više graha u prehranu također može smanjiti rizik od raka. Dr. Andre Goy preporučuje ljudima koji žele smanjiti rizik od raka da biraju cjelovitu, neprerađenu hranu, s naglaskom na biljnu hranu bogatu proteinima, kao što je crni grah. Također, istraživanja pokazuju da mahunarke poput crnog graha mogu imati učinke na smanjenje apetita što ih čini korisnima za one koji pokušavaju izgubiti težinu.
(Vijesti.ba)