Svijet

Opozicija izglasala povratak Venezuele u Međuamerički ugovor o uzajamnoj pomoći

Venezuelska Narodna skupština koju kontrolira opozicija odobrila je u utorak povratak Venezuele u Međuamerički ugovor o uzajamnoj pomoći (TIAR) koji omogućuje legalnu eventualnu stranu vojnu intervenciju u zemlji zahvaćenoj krizom

Tekst je “jednoglasno odobren i potpisan”, rekao je predsjednik parlamenta Juan Guaido nakon glasanja na sjednici u Caracasu, tačno šest mjeseci otkako se proglasio privremenim predsjednikom.

Time se Venezuela vraća u TIAR (poznat i kao Sporazum iz Rija) sedam godina pošto je iz njega istupio pokojni predsjednik Hugo Chavez. Ključna odredbe TIAR-a, koji je ratificirala većina američkih zemalja na početku hladnog rata, je u članu koji kaže da se napad na jednu državu smatra napadom na sve.

“TIAR nije čarolija, to nije dugme  koji pritisnemo, a sutra je sve riješeno”, rekao je Guaido skupu pristalica u Caracasu, koristeći španske inicijale  za naziv ugovora, prenosi Reuters.

“To samo po sebi nije rješenje – ono nas obavezuje da na ulicu iziđemo s većom snagom kako bismo ostvarili svoju većinu”, poručio je  Guaido.

Loading...

U sporazumu se navodi da napad na jednu od članica – koja uključuje većinu velikih zemalja zapadne hemisfere, među kojima su Sjedinjene Države, Brazil i Kolumbija – treba smatrati napadom na sve. Venezuela i ostale lijevo orijentirane latinoameričke zemlje napustile su sporazum između 2012. i 2013. godine.

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close