Vijesti

Oliver Py: Svaka generacija ima svoju borbu, u BiH je bio rat za demokratiju

Oliver Py   je francuski reditelj i direktor Festivala Avignon (Avinjon), jednog od najvećih i najvažnijih teatarskih festivala na svijetu. Oliver Py je umjetnik, mislilac, kritičar društvenih zbivanja i aktivist. Objavio je brojne tekstove u francuskim novinama štiteći prava manjina. Piše i govori protiv rasizma i policijske brutalnosti. U svojim tekstovima štiti imigrante. Glasan je zaštitnik prava seksualnih manjina. Izrazit je protivnik ekstremnih desničarskih politika.  Oliver Py je kroz cijeli svoj profesionalni život primjer kritičkog mišljenja, izuzetnog umjetničkog stvaralaštva i ljudske čestitosti.

Direktor festivala Haris Pašović podsjetio je da je u julu 1995. godine Oliver Py pokrenuo protest umjetnika i štrajk glađu tražeći od francuskih vlasti da odmah intervenišu u Srebrenici i zaštite Bošnjake  u Bosni i Hercegovini. Pašović je naglasio da je Py velika evropska ličnost.

U obraćanju nakon dodjele nagrade Oliver Py istakao je da je  rat u Bosni i Hercegovini prije svega bio rat  između onih koji su željeli demokratiju i nekih koji to nisu željeli. Nije to bio, smatra Py, etnički rat,već  rat za demokratiju.

Kako kaže boraveći u Sarajevu imao je priliku shvatiti to jer se susretao s nekim divnim ljudima.

I danas dvadeset i više godina od tad možda neki mladi ljudi misle da ne trebaju više voditi  političke borbe, ali  one su, naglasio je Py, uvijek potrebne. I svaka generacije ima svoju borbu.

Loading...

Boriti se može, smatra francuski reditelj i predstavama, jer dobra predstava je  uvijek politična na neki način.

-Ima borbi  u kojima možete uživati, ali u nekima ne, ne mora se uvijek biti žrtva. Nekad niste ni svjesni da je ono što radite, borba. Ne odustajte od života, živite – poručio je  danas u Sarajevu Oliver Py prvi dobitnik nagrade Susan Sontag.

Susan Sontag je bila jedan od najvećih intelektualaca 20. stoljeća i beskompromisna kritičarka političkih i društvenih događaja. Sontag je došla da pomogne Sarajlijama tokom Opsade, i pisala je o Opsadi u novinama i drugim publikacijama širom svijeta. Za vrijeme Opsade režirala je u Sarajevu predstavu ‘Čekajući Godota’ Samuela Becketta.

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close