OHR odgovorio Dodiku: Izvještaj visokog predstavnika UN-u je jedini

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Politički zvaničnici iz RS dočekali su sa oštrim negodovanjem posljednji izvještaj koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio Savjetu bezbjednosti UN-a.

Prethodnih dana predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović odbacili su ovaj dokument, uz konstatacije da je lažan i da predstavlja brutalne manipulacije.

Među optužbama izrečenim na račun visokog predstavnika su i one da Inzko uporno insistira na krivici RS, te da je umanjio demokratski kapacitet BiH, ali i da je najčešće bio u funkciji pogoršavanja umjesto poboljšavanja unutrašnjih odnosa BiH.

Dodik i Cvijanović su ocijenili da pozivanje na bonska ovlašćenja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN predstavlja namjerno i svjesno ubacivanje klipova na evropski put BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je i da će od visokog predstavnika tražiti da Narodnoj skupštini RS podnese izvještaj o svom radu, uz konstataciju da će prekršiti Dejtonski mirovni sporazum, ukoliko odbije da to učini.

Povodom stavova i oštrih poruka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednice RS, komentar smo zatražili od Ureda visokog predstavnika u BiH.

“Izvještaj visokog predstavnika Ujedinjenim narodima je jedini koji se podnosi na osnovu Općeg okvirnog sporazuma za mir i rezolucija Vijeća sigurnost UN-a. Visoki predstavnik nema ništa za dodati njegovom pisanom izvještaju i prezentaciji Vijeću sigurnosti UN-a koja je dostupna na UN i OHR-ovim web stranicama”, rečeno je za Vijesti.ba u OHR-u.

 

 

Share.